23.9 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomeMiddelieVogelgriep slaat opnieuw toe in Nederland, zorgboerderij in Middelie getroffen

Vogelgriep slaat opnieuw toe in Nederland, zorgboerderij in Middelie getroffen

Middelie – In Middelie heeft een zorgboerderij te maken met de diagnose van vogelgriep, wat de tweede uitbraak van dit virus in Nederland binnen korte tijd markeert. De demissionaire minister van Landbouw, Adema, heeft in reactie hierop onmiddellijk de landelijke ophokplicht en afschermplicht voor pluimvee opnieuw ingesteld, met als doel nieuwe besmettingen te voorkomen en het contact tussen besmette wilde vogels en gehouden vogels te minimaliseren.

De heringevoerde ophokplicht is van kracht voor alle commercieel gehouden vogels, terwijl de afschermplicht specifiek van toepassing is op hobbymatig gehouden ‘risicovogels’, waaronder kippen.

Deze maatregelen komen slechts twee weken na de intrekking van een eerder opgelegde ophokplicht in oktober 2021, die werd opgeheven vanwege het ontbreken van besmettingen met vogelgriep op pluimveebedrijven sinds eind juli. De Deskundigengroep Dierziekten, die het ministerie van Landbouw adviseert, beoordeelde destijds het risico op nieuwe besmettingen als ‘laag’.

Tegenvaller

Het ministerie van Landbouw spreekt echter van een aanzienlijke tegenvaller nu er binnen korte tijd op twee bedrijven weer vogelgriep is aangetroffen. Het onvoorspelbare verloop van de vogelgriep-epidemie wordt benadrukt, waarbij het ministerie aangeeft dat op bepaalde plekken in Nederland het virus blijkbaar circuleert bij wilde vogels.

180 kippen

Op de getroffen zorgboerderij in Middelie zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit overgaan tot het ruimen van 180 kippen. Op een leghennenbedrijf in Renswoude, waar slechts twee dagen geleden vogelgriep werd vastgesteld, staateen veel grotere operatie op stapel: 65.000 kippen moeten worden geruimdSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
23.9 ° C
25.6 °
22.2 °
64 %
1.3kmh
89 %
do
24 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.