14.2 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomeBeemsterN244 blijvend open voor landbouwverkeer

N244 blijvend open voor landbouwverkeer

Regionaal – De provincie Noord-Holland heeft aangekondigd dat landbouwverkeer definitief gebruik mag blijven maken van de N244. Het traject tussen de N247 en de Purmerenderweg, dat tijdelijk was opengesteld voor landbouwvoertuigen met een snelheid hoger dan 25 km/h, wordt na 1 mei 2024 permanent toegankelijk. Dit besluit komt voort uit een positieve evaluatie van een proefperiode, waarin landbouwverkeer tijdens werkzaamheden aan de Kwadijkerbrug in 2020 en 2021 gebruikmaakte van de N244.

“De N244 is tijdelijk opengesteld voor landbouwverkeer met een hogere snelheid dan 25km/h tussen de N247 en de Purmerenderweg tot 1 mei 2024. De provincie heeft aangegeven een verkeersbesluit op te stellen zodat deze situatie vanaf 1 mei 2024 definitief wordt. Gevolg van de openstelling is dat landbouwverkeer een rechtstreekse route kan kiezen tussen de weilanden van de Beemster, Zeevang en Purmer zonder dat daarbij door de kernen van Zuidoostbeemster en Purmerend gereden hoeft te worden”, laat de gemeente Purmerend in een memo weten.

De aanleiding voor deze ontwikkeling dateert terug naar 12 juli 2018, toen de gemeenteraad van Edam-Volendam de motie Landbouwverkeer en de N244 aannam. Hierin werd gepleit voor het toestaan van landbouwverkeer op het specifieke traject tussen de N247 en de afslag Oosthuizen/Zuidoostbeemster, waar een maximale snelheid van 80 km/h geldt. Deze motie kreeg steun van de gemeenteraden en colleges van Beemster en Purmerend, met als doel dit standpunt over te brengen naar de provincie Noord-Holland.

De proefperiode, waarin landbouwverkeer tussen de Nieuwe Gouw en de N247 werd toegestaan, heeft geleid tot positieve reacties uit Kwadijk en Middelie, met weinig negatieve geluiden vanuit de provincie, gemeenten en politie. Gebaseerd op deze ervaringen is besloten om de N244 open te stellen voor landbouwverkeer tussen de Nieuwe Gouw en de N247 tot 1 oktober 2023, met als doel de overlast van zwaar landbouwverkeer in dorpen te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Kentekenplicht

De wijziging in de wet- en regelgeving omtrent landbouwverkeer sinds 1 januari 2021, zorgde ervoor dat landbouwvoertuigen die harder dan 25 km/h rijden een kentekenplicht kregen. Dit maakt het mogelijk onderscheid te maken tussen voertuigen die harder dan 25 km/h kunnen rijden en voertuigen die maximaal 25 km/h kunnen rijden.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zullen in het eerste kwartaal van 2024 formeel een definitief besluit nemen over het toestaan van landbouwverkeer op de N244 door middel van een verkeersbesluit. Er zijn geen negatieve signalen ontvangen bij de provincie over het landbouwverkeer op de N244, en de provincie heeft aangegeven geen bezwaren te hebben tegen de voortzetting ervan.

Agrariërs zijn daardoor niet langer gedwongen om door dorpskernen te rijden wanneer zij hun landbouwvoertuigen van en naar de weilanden in de Beemster, Zeevang of Purmer verplaatsen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.2 ° C
15.1 °
13.3 °
80 %
3.8kmh
95 %
za
16 °
zo
19 °
ma
23 °
di
21 °
wo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.