6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendOnderzoek door Zwerfinator: Hoeveelheid zwerfafval in de gemeente Purmerend wederom afgenomen

Onderzoek door Zwerfinator: Hoeveelheid zwerfafval in de gemeente Purmerend wederom afgenomen

Purmerend – In het jaarlijkse onderzoek uitgevoerd door Zwerfinator, in de periode van mei tot en met juli 2023, heeft de gemeente Purmerend indrukwekkende resultaten behaald in haar strijd tegen zwerfafval. De gedetailleerde studie, gebaseerd op dezelfde trajecten als voorgaande jaren, toont aan dat de gemeente met succes de hoeveelheid zwerfafval heeft verminderd.

In vergelijking met 2022 was er een opmerkelijke daling van 7% in zwerfafval, en een verbluffende afname van 52% in vergelijking met 2018. Deze cijfers weerspiegelen de effectiviteit van de aanpak van de gemeente, ondersteund door de inzet van vrijwilligers, samenwerkingsverbanden met scholen, bedrijven en sportverenigingen.

Impact van statiegeld

Een belangrijk keerpunt in de strijd tegen zwerfafval is de impact van statiegeld. Sinds de invoering op plastic flesjes is er een spectaculaire afname van 75%. De introductie van statiegeld op blikjes in april 2023 heeft eveneens indruk gemaakt, met een direct zichtbare daling van 68%. Het totale aantal drankverpakkingen nam met 67% af ten opzichte van 2020.

Veel minder plastic

Het rapport benadrukt de significante afname van plastic in het zwerfafval, gedaald van 67,4% in 2018 naar 49,4% in 2023. Wettelijke maatregelen, waaronder statiegeld, en campagnes van (plastic soup) activisten hebben bijgedragen aan deze positieve ontwikkeling.

25 meter regeling

Desondanks zijn er gebieden die extra aandacht vereisen. Parkeerterreinen rond bedrijven blijven een bron van vervuiling, en de vooruitgang die eerder werd geboekt, lijkt grotendeels verdwenen. Samenwerkingen met bedrijven worden aanbevolen, en er wordt gepleit voor het gebruik van regelgeving zoals de 25-meter-regeling en/of de omgevingswet.

Cruciale rol inwoners

Het rapport wijst op de cruciale rol van inwoners bij het schoonhouden van de stad. De introductie van “Mr. Fill” prullenbakken in 2020 heeft de verspreiding van zwerfafval verminderd, en er is een groeiende betrokkenheid van inwoners bij het opruimen van zwerfafval en het onderhouden van de wijk.

In tegenstelling tot een aantal jaren geleden werden er weinig grote opeenhopingen van zwerfafval gevonden waar duidelijk gedurende lange tijd niet was opgeruimd. Er ligt over het algemeen alleen “vers” zwerfafval. Er wordt zo veel en goed opgeruimd dat er naast de vermindering van de drankverpakkingen door statiegeld op korte termijn geen grote vooruitgang meer te verwachten valt. Het is al een verdienste als het huidige niveau kan worden gehandhaafd.

Conclusie

De conclusie van het rapport is, naast de voortdurende uitbreiding van statiegeld, dat blijvende samenwerkingen met bedrijven en de actieve deelname van inwoners essentieel zijn om het huidige niveau van schone straten te handhaven.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.