8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeRegionaalGemeenten krijgen mogelijkheden om specifieke doelgroepen te ondersteunen bij vinden van woning...

Gemeenten krijgen mogelijkheden om specifieke doelgroepen te ondersteunen bij vinden van woning “voorrang aan mensen met lokale binding”

Regionaal – Op 12 december 2023 heeft de Eerste Kamer ingestemd met wijzigingen in de Huisvestingswet 2014, die naar verwachting op 1 januari 2024 van kracht zullen worden. Deze aanpassingen geven gemeenten uitgebreidere mogelijkheden om specifieke doelgroepen, lokale bewoners en personen met bepaalde beroepen te ondersteunen bij het vinden van betaalbare huur- of koopwoningen.

De vernieuwde wet biedt gemeenten de bevoegdheid om bij de helft van de beschikbare huur- en koopwoningen onder de betaalbaarheidsgrens (in 2024: 390.000 euro) voorrang te geven aan mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding met de gemeente.

Bovendien kunnen bepaalde beroepen, zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten, worden aangemerkt als cruciaal, waardoor zij ondersteuning krijgen bij het vinden van geschikte huisvesting.

Leefbaarheid verbeteren

Deze wijzigingen zijn bedoeld om de leefbaarheid in gemeenten te verbeteren, aangezien sommige woningzoekenden momenteel moeite hebben om een plek op de woningmarkt te bemachtigen.

De nieuwe wet stelt gemeenten ook in staat om bij nieuwbouwprojecten voorrang te verlenen wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn. Bijvoorbeeld aan kopers met een binding met de gemeente en personen met een als cruciaal beschouwd beroep.

Huisvestingsvergunning

Hierdoor moeten kopers in sommige gemeenten een huisvestingsvergunning aanvragen voor nieuwbouwwoningen met een verkoopprijs tot de betaalbaarheidsgrens.

Sinds de invoering van de Huisvestingswet in 2014 is het doel ervan geweest om een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van woonruimten te waarborgen, zodat iedereen de kans krijgt op het vinden van een betaalbare woning. Gemeenten hebben nu de vrijheid om al dan niet gebruik te maken van deze nieuwe mogelijkheden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ja mensen, Gaat U maar rustig slapen u mag straks niet meer beslissen wie waar huurt of koopt dat doet de gemeente wel dat je nu al 20 jaar op een woning moet wachten boeit niet!
    Lijkt Noord Korea wel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
8 ° C
10 °
6.1 °
73 %
1.3kmh
32 %
di
8 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.