6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendPurmerend overweegt eerbetuiging aan Amsterdam met vernoeming: motie voor straat of wijk...

Purmerend overweegt eerbetuiging aan Amsterdam met vernoeming: motie voor straat of wijk ter gelegenheid van 750-jarig bestaan

Purmerend – Mark Intres, gemeenteraadslid van D66 en initiatiefnemer, heeft een motie ingediend om een straat, plein, weg of wijk in Purmerend te vernoemen naar Amsterdam. Intres stelt dat dit gebaar de nauwe banden tussen de inwoners van Purmerend en de hoofdstad zou symboliseren, met speciale aandacht voor het aankomende 750-jarig jubileum van Amsterdam in 2025.

Volgens Intres hebben veel huidige inwoners van Purmerend historische banden met Amsterdam, waar ze zijn geboren of waar hun familie vandaan komt. De voorgestelde vernoeming zou niet alleen een eerbetoon zijn aan deze banden, maar ook aan de groeiende relatie tussen de twee steden. Met Purmerend als thuisbasis voor velen die hun werk in Amsterdam hebben en waar de Amsterdamse tongval en paaltjes prominent aanwezig zijn, zou een dergelijk gebaar volgens Intres historisch juist zijn.

21 december

De gemeenteraad zal de motie bespreken tijdens de raadsvergadering op 21 december. Purmerend, van oudsher nauw verbonden met Amsterdam, verkreeg in 1410 stadsrechten onder leenheerschap van de Amsterdamse koopman Willem Eggert. De invloed van Amsterdam is verder zichtbaar in de droogmakerij Beemster, die nu deel uitmaakt van Purmerend en ontstond vanwege de behoefte aan voedsel in het snelgroeiende Amsterdam.

Eerbetoon aan heden en verleden

Intres benadrukt dat het voorstel niet alleen een eerbetoon is aan het verleden, maar ook aan het heden, waar veel Purmerenders geboren zijn in Amsterdam of daar familie hebben. Hij roept op tot erkenning van de sterke banden en wijst erop dat in andere gemeenten rond Amsterdam soortgelijke eerbetonen al bestaan.

Als de motie wordt goedgekeurd, zal het college van burgemeester en wethouders worden opgeroepen om een verzoek in te dienen bij de commissie die adviseert over naamgeving in de openbare ruimte.

Gebaar

Bij een positief advies kan het college de vernoeming presenteren als een gebaar ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam in oktober volgend jaar. Het feest zal ook in Purmerend gevierd worden, en dit voorgestelde eerbetoon zou een extra dimensie toevoegen aan de festiviteiten tussen de twee steden.

Update 22 december 2023: De motie is met een meerderheid aangenomen. 27 stemmen voor en 9 stemmen tegen van PVV, FVD, PB21 en vier raadsleden van de Stadspartij/BPP.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Sorry?!?! Erg jammer dit en ook wel erg generaliserend. Alsof er alleen problemen uit Amsterdam komen en dan ook nog afgeven op de zogenaamde mentaliteit van een Amsterdammer. Ga eerst te rade bij je zelf, hij die zonder zonde is, tja de rest weet je hopelijk wel. En ja, ik ben een Amsterdammer van geboorte en familielijn, en woon met plezier in Purmerend.

  2. Met de groei van Purmerend kwamen ook de Amsterdamse problemen en mentaliteit deze kant op. Jammer…
    D66 wil niet deze problemen aanpakken maar verhullen met een naambordje.

    Ik heb ook Amsterdam als geboorteplaats, helaas vanwege medische problemen bij de geboorte. Verder opgegroeid in West-Friesland en al 39 jaar wonende in Purmerend.

  3. Dit is natuurlijk super belangrijk want we hebben verder helemaal geen echte problemen in Purmerend dus Mark Intres, gemeenteraadslid van D66 goed bezig hier hebben de inwoners van Purmerend echt iets aan. RANDDEBIEL!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.