5.3 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
Home112Grote slag in strijd tegen internationale drugshandel, ook pand in Purmerend doorzocht

Grote slag in strijd tegen internationale drugshandel, ook pand in Purmerend doorzocht

Rotterdam – De politie heeft maandag een grote slag geslagen in de strijd tegen de internationale drugshandel. Bij een gecoördineerde actie in Nederland en Colombia zijn zes verdachten aangehouden, onder wie een vrouw die bekend staat als de ‘godmother’ van Amsterdam. Ook werden er meer dan 25 vuurwapens, waaronder een raketwerper, kilo’s cocaïne en honderdduizenden euro’s in beslag genomen.

De actie was het resultaat van een langdurig onderzoek van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (ELOI) onder gezag van het Landelijk Parket en in nauwe samenwerking met de autoriteiten in Colombia en Spanje. Het onderzoek kwam op gang na het onderscheppen en ontsleutelen van berichten uit het cryptoplatform Sky ECC, dat veel werd gebruikt door criminelen om te communiceren over hun illegale activiteiten.

Godmother

Een van de hoofdverdachten is een 47-jarige vrouw met een Nederlands/Colombiaanse nationaliteit, die zich veelvuldig bezighield met de handel in verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika. Zij wordt gezien als een grote speler in de cocaïnehandel, die daarmee veel geld verdiende. Zij zou ook de ‘godmother’ van Amsterdam worden genoemd. In 2017 is zij al eens veroordeeld voor de voorbereiding van drugssmokkel. Zij is maandag op verzoek van de Nederlandse autoriteiten aangehouden in Colombia, waar ook huiszoeking werd gedaan.

29 panden doorzocht

In Nederland werden vijf andere verdachten aangehouden in Amsterdam, Zoetermeer, Schiedam en Ridderkerk. Het gaat om één vrouw en vier mannen in de leeftijd van 29 tot 62 jaar met de Nederlandse en Nigeriaanse nationaliteit. Een aantal van deze aanhoudingen werd gedaan door de Dienst Speciale Interventies (DSI) en het Team Parate Eenheid (TPE) uit Rotterdam.

Er werden 29 panden doorzocht in Amsterdam, Diemen, Aalsmeer, Purmerend, Rotterdam, Spijkenisse, Schiedam, Ridderkerk en Zoetermeer, waarbij de politie grote vondsten deed.

Vuurwapens

In verschillende woningen werden vuurwapens gevonden, waaronder pistolen, revolvers, machinegeweren en een raketwerper. De raketwerper bleek klaar te zijn voor gebruik. In totaal nam de politie meer dan 25 vuurwapens met bijbehorende munitie in beslag. Verder nam de politie kilo’s cocaïne, meer dan 400.000 euro in contanten, auto’s, sieraden en gegevensdragers in beslag.

Aan Colombia is uitlevering gevraagd van de vrouw en de mannen worden voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam op 1 februari 2024.

Sky ECC

De verdenkingen zijn gebaseerd op informatie afkomstig uit Sky ECC, een versleutelde berichtendienst. Deze cryptodienst werd veel gebruikt door criminelen. De afgelopen jaren zijn versleutelde chatdiensten, waardoor criminelen zich onbespied voelen, razend populair geworden. Door het ontmantelen van deze diensten heeft de ELOI al miljoenen chatberichten getraceerd, waardoor een groot aantal verdachten is aangehouden die tot lange celstraffen zijn veroordeeld.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
5.3 ° C
7 °
2.9 °
82 %
4kmh
97 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.