2.8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeRegionaalAantal valse 50 eurobiljetten in Nederland daalt al jaren

Aantal valse 50 eurobiljetten in Nederland daalt al jaren

Regionaal – Het 50 eurobiljet is in Nederland nog steeds het meest aangetroffen vervalste biljet, maar het aantal ervan is sinds 2015 gestaag gedaald. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die vandaag zijn gepubliceerd.

Volgens DNB zijn er in 2023 slechts 17.400 valse 50 eurobiljetten uit de circulatie gehaald, een daling van 54% ten opzichte van 2022. In dat jaar was er nog een piek van 38.200 valse 50 eurobiljetten, vooral het gevolg van een beperkt aantal oplichtingszaken met valse biljetten van zeer lage kwaliteit.

Afnemend gebruik

Een aantal mogelijke verklaringen voor de dalende trend is het afnemend gebruik van contant geld, oplettende winkeliers die biljetten controleren op echtheid, en aandacht vanuit politie en justitie bij het bestrijden van deze vorm van criminaliteit.

Ook het aantal valse eurobiljetten van 100 en 200 is in 2023 afgenomen, na een stijging in 2022. In totaal zijn er in 2023 467.000 valse eurobiljetten aangetroffen in de wereld, waarvan 3,7% in Nederland.

Kans is klein

De kans op het aantreffen van een vals biljet is erg klein voor het publiek en de winkeliers. Er zijn wereldwijd in totaal 30 miljard echte eurobiljetten in omloop. In 2023 werden per miljoen echte bankbiljetten in omloop slechts 16 vervalsingen ontdekt, één van de laagste cijfers sinds de invoering van de eurobankbiljetten.

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen vervalsingen met echtheidskenmerken als watermerk en hologram. Deze zijn eenvoudig handmatig te controleren met behulp van de kijk-voel-kantel methode.

Daarnaast maken winkeliers steeds vaker gebruik van detectieapparaten die door de Europese Centrale Bank (ECB) zijn gecertificeerd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
2.8 ° C
4.4 °
1.1 °
79 %
3.4kmh
3 %
di
7 °
wo
9 °
do
9 °
vr
7 °
za
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.