10.2 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
HomePurmerendServal in woonwijk: Overlast en trieste leefomstandigheden

Serval in woonwijk: Overlast en trieste leefomstandigheden

Purmerend – Op 19 maart verzond een inwoonster van Purmerend een brief naar de gemeenteraad. Hierin schetst ze de leefomstandigheden van een inmiddels volwassen serval, welke door weer en wind in een veel te kleine kooi in een tuin verblijft. Los van stankoverlast en andere hinder, vindt ze het vooral een schrijnende situatie voor het dier.

Ze lijken zo leuk als huisdier. Met hun prachtige tekening zijn servals een lust voor het oog. En de kleintjes zijn helemaal onweerstaanbaar om naar te kijken. Maar eerlijk is eerlijk. Een serval is eigenlijk niet geschikt als huisdier en al helemaal niet in een woonwijk. Vanaf 1 juli 2024 is het daarom ook wettelijk niet meer toegestaan om een serval aan te schaffen. Eigenaren die al een dier hebben, mogen deze wel nog tot hun dood houden.

Terug naar de woonwijk in Purmerend. Als de nieuwe buren een klein jaartje geleden vragen of het oké is als ze een kattenren aan hun gemeenschappelijke schutting bevestigen, vindt de familie dat prima. De nieuwe buren hebben twee katten en het lijkt de familie, zelf dierenvrienden, een goed idee om de dieren op die manier een veilige buitenruimte te geven.

Bij thuiskomst van een dagje strand is het nieuwe bouwwerk niet te missen. De constructie is 2,75 meter hoog en steekt 75 centimeter boven de schutting uit. Kort daarop blijkt het dierenverblijf niet bewoond te worden door de katten van de buren, maar door een jonge serval. 

Door weer en wind

In het begin werd het buitenverblijf van 11m2 gebruikt als aanvulling op binnen. Inmiddels is de serval volwassen en verblijft hij eigenlijk 24/7 in zijn kooi. Door weer en wind, met slechts een klein beschut hokje tegen zon of regen. Een enkele keer mag hij naar binnen. 

Ondertussen ligt het rauwe vlees te verrotten in de ren. Maken de serval en de buurhond elkaar gek – door de hoogte van de ren kan de serval over de schutting kijken. En kunnen buurtbewoners alleen maar hopen dat de kooi en tuinhek altijd goed worden afgesloten.

Het idee dat hij daar ‘s nachts op zijn natte dekentje zit, verschrikkelijk

BUURTBEWOONSTER

De serval zit, volgens het ingekomen stuk, nu hele dagen door weer en wind in de kooi welke veel te klein is. De buren zijn van 07.00 tot 19.00 dagelijks niet thuis. De weekenden vaak ‘s avonds ook lang weg. Het rauwe vlees/kip ligt er uren.

Wetgeving over verblijf

In Nederland ontbreekt er in de Nederlandse wetgeving minimale eisen voor huisvesting van (wilde) gehouden dieren. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) inspecteert daarom op basis van huisvestingsnormen van andere EU lidstaten. In het geval van een Serval gebruikt men de Oostenrijkse en Duitse wetgeving als referentie.

Voor een paartje servals geldt een verblijf van minimaal 50 a 65 vierkante meter. Tenminste 30% daarvan moet binnenruimte zijn. Verder dienen er krab-, klim- en verstopmogelijkheden te zijn aangebracht.

In een andere, vergelijkbare, casus trok het NVWA eerder conclusies. Bij een serval met een dermate krappe huisvesting, wordt de bewegingsruimte van het dier te sterk beperkt. De dieren hebben daardoor te weinig ruimte voor het ‘vervullen van hun fysiologische en ethologische behoeften’. Hierdoor wordt de serval in het dierenwelzijn geschaad.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Als je een serval hebt als dier moet je ook zorgen dat die de ruimte heeft , kan klimmen meerdere plekken waar die of lekker kan zonnen of goed beschut kan zitten, en genoeg speelgoed e.d waar die zich mee kan vermaken en denk dus denk dat als er zo’n melding binnenkomt het zeker moet worden gecheckt , en onthoud dat 1 serval hebben , eigenlijk al niet oké is .. mensen verdiep eerst jezelf eerst goed , in het dier wat je denkt te willen hebben , dan zouden er veel meer dieren blij zijn met hun verzorgers/baasje en verzorgers/baasjes geen spijt hebben van hun aanschaf.. alleen maar omdat het cool, mooi ,gaaf, hype ,trend is … dan zouden er veel minder dieren in opvang en asielen terecht komen of zelfs erger gedumpt worden in ‘t bos of in een plastic zak het water ingegooid worden.. ja helaas dit gebeurt ook in NL en het gebeurt steeds vaker . Heel triest .. dus Jan .. nee een serval is niet geschikt voor meer dan 80% van onze bevolking al dan niet vanwege , gebrek aan kennis , gebrek aan ruimte , niet aanschaft uit passie en liefde voor servals of welk dier dan ook maar er gezien mee te worden of het te kunnen laten zien .. dus ik ben geen voorstander van een compleet verbod maar wel dat je voor het houden ervan . Er een training voor moet volgen en behalen. Verplichte registratie met jaarlijkse controle of de leefomgeving voldoet ,qua grote binnen en buiten verblijf , veiligheid voor zowel serval als de mensen in zijn omgeving dus mooiste is een verblijf met sluis en deuren die opslot gedraaid kunen worden ..genoeg groen en takken/ klim/krabpalen voor natuurlijke leefomgeving en om te klimmen ,chillen enzo.
    En per 2 aanschaffen en dan beste m/v of v/v… want zoals vele dieren is het niet goed om er maar 1 te houden .. en mensen die ze dan wel bezitten zonder daar de juiste papieren voor te hebben. Hoge boete en in beslagname.. Mits die persoon .. al bij check van de eerste melding van bv dus een buurvrouw.. alles voldoet aan de eisen van het houden van een serval zowel binnen als buiten verblijf ,, je 2 servals bezit ,, en binnen een bepaalde tijd de cursus wil behalen met de bijbehorende papieren. ..en registratie.. dan ben ik iemand die helemaal oké vind , als liefhebbers ze bezitten .. we praten hier niet over een konijn of cavia die je aanschaft en bij die dieren gaat het bij meer dan de helft van de mensen die ze bezitten al niet hoe het moet .. laat staan een serval .. en absoluut verboden om in een flat te houden !!! Te klein een te moeilijk om daar een veiling buitenverblijf te bouwen.. ik vind een hele hoop topics kloppen , met dat we slaven van de overheid te zijn / worden..ik ben zeker niet zo’n persoon die ja en amen zegt deze topic heeft te maken met het aanschaffen van een dier zonder te voldoen aan alles wat er bij het aanschaffen hoort .. en ja is zielig als een dier eerst altijd binnen mocht dat gewend is , maar omdat die niet meer schattig is en groot is geworden , misschien iets gesloopt heeft of ff lekker heeft lopen pissen op je bed, schoen ,hoekje van een kast ..dan word het zielig want het dier word gestraft door zijn gedrag die voortkomt uit niet de juiste opvoeding die hij vanaf begin nodig van zijn verzorgen …dus ja kennis en echte liefde en bewondering, voor deze mooie beesten is maar een fractie van wat je moet hebben om ze eigenlijk te moeten willen houden… en op deze manier kunnem, echte kenners en liefhebbers wel hun passie blijven uitvoeren want die hebben er geld voor over om een cursus te volgen en papieren aan te schaffen en vinden jaarlijkse controle alleen maar goed ..dus Jan snap je reactie maar niet bij dit onderwerp ..

  2. Wordt alles maar klakkeloos van de buren aangenomen wat er speelt om de serval en huisvesting in diskrediet te brengen? Het zijn alleen aannames en die dienen alleen maar om een beeld te creëren dat een serval geen huisdier kan zijn. Inmiddels zijn we allemaal slaven van de overheid. Iemand achter een bureau bepaalt wat goed is en wat slecht en daar heeft de overheid jullie als media voor nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
9.4 °
76 %
7.2kmh
98 %
do
13 °
vr
14 °
za
22 °
zo
17 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.