15.9 C
Purmerend
zaterdag 15 juni 2024
HomeGemeente8% Purmerenders voelt zich ernstig eenzaam

8% Purmerenders voelt zich ernstig eenzaam

Bijna de helft van de Purmerenders doet wekelijks aan sport, 45% is actief in vrijwilligerswerk en 8% van de mensen om ons heen is erg eenzaam. Dit blijkt uit de resultaten van de Omnibusenquête 2015. Er werden vooral vragen op sociaal gebied gesteld over onderwerpen als: mantelzorg, vrijwilligerswerk, sport, cultuur, rondkomen van inkomen, discriminatie en eenzaamheid. Maar ook over evenementen en voorzieningen in de binnenstad.

De omnibusenquête is in november 2015 verstuurd aan de leden van het Purmerendse internetpanel. Deze keer namen ruim 1.700 Purmerenders de moeite om de uitgebreide vragenlijst in te vullen. Enkele uitkomsten: 18% van de Purmerenders geeft momenteel mantelzorg: 7% doet dit voor minstens 8 uur per week en 11% voor 7 uur per week of minder. 44% van de mantelzorgers ervaart het geven van mantelzorg als een hoge belasting. Omgerekend naar alle Purmerenders geldt dit voor 8%.

8% Purmerenders voelt zich ernstig eenzaam

8% van de Purmerenders voelt zich (zeer) ernstig eenzaam. Dit sluit aan bij het landelijke cijfer. Het aandeel dat zich sociaal eenzaam voelt is hoger, namelijk 48%. Zij missen contacten met een bredere groep mensen. Emotionele eenzaamheid komt bij 24% voor. Deze mensen missen intieme relaties. In Wheermolen komt meer eenzaamheid voor dan in de andere wijken.

Gezondheidsvoorzieningen goed gewaardeerd

49% van de Purmerenders doet minstens een keer per week aan sport. 55% voldoet aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen. De gezondheidsvoorzieningen in Purmerend krijgen een 7,7 als rapportcijfer. 45% doet aan vrijwilligerswerk. 22% doet nog geen vrijwilligerswerk maar is daartoe wel bereid. 9% van de Purmerenders heeft zich het afgelopen jaar gediscrimineerd gevoeld. Dit was vooral vanwege leeftijd, huidskleur, etniciteit of afkomst. 23% van de huishoudens kan moeilijk of eerder moeilijk dan gemakkelijk rondkomen van het huishoudensinkomen. In Purmer-Noord ligt dit aandeel hoger. 53% bezoekt wel eens het Leeghwaterbad. Het zwembad krijgt een 7,4 als rapportcijfer.

Omnibusenquête 2015, deel 2

Deze uitkomsten zijn onderdeel van het tweede deel van de omnibusenquête. Alle uitkomsten van de omnibusenquête 2015, deel 2 zijn te vinden op www.purmerend.nl/stadsgegevens . Hier vindt u ook deel 1 van de Omnibusenquête 2015. Deze resultaten werden in september 2015 gepubliceerd en gingen onder andere over bereikbaarheid, openbare ruimte, veiligheid, bestuur en politiek, milieu, binding aan Purmerend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.9 ° C
17.9 °
14.4 °
72 %
7.6kmh
21 %
za
16 °
zo
16 °
ma
18 °
di
21 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.