16.8 C
Purmerend
zaterdag 25 mei 2024
Home* ZorgKennis Nederlanders over gevaren (mee)roken laag

Kennis Nederlanders over gevaren (mee)roken laag

Purmerend – Nederlanders hebben weinig kennis van de gevaren van roken en meeroken. Zowel rokers als niet rokers schatten de risico’s van roken te laag in. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Zowel rokers als algemeen publiek schatten vooral de risico’s van meeroken laag in: 51% van het algemeen publiek en 46% van de rokers erkent dat een hartaanval een gevolg kan zijn van meeroken. Voor hart- en vaatziekten liggen deze percentages op 62% en 54%.

Meer kans op luchtwegziekten voor kinderen die meeroken

Meeroken is zeer schadelijk voor je gezondheid. Meerokers hebben bijvoorbeeld 25 tot 30% meer kans op een hartaanval, 10 tot 50% meer kans op hart en vaatziekten, 20 tot 30% meer kans op een beroerte en 20 tot 30% meer kans om longkanker te krijgen. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar gerookt wordt, hebben meer kans op babysterfte, luchtwegklachten, oorontsteking, verminderde longfunctie, astma en andere luchtwegziekten. Opvallend is dat een meerderheid van de rokers (86%) wel weet dat roken schadelijk is. Toch maakt 54% zich maar enigszins zorgen over de eigen gezondheid en 34% over de gezondheid van anderen.

Meer kennis over schadelijkheid

De overheid voert een niet-roken beleid met de nadruk op het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De overheid neemt maatregelen om rokers en niet rokers meer kennis bij te brengen over de gevaren van roken. Zo moeten sigarettenpakjes voortaan voor 65% bestaan uit afschrikwekkende foto’s met een waarschuwing. En op de verpakkingen staat het gratis telefoonnummer van de stoplijn (0800-1995) en de link naar de website www.ikstopnu.nl. Ook is gestart met een social media-aanpak om mensen voor te lichten over de nieuwe pakjes en de risico’s van roken en meeroken.

Enkele feiten:

  • Ieder jaar sterven ruim 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.
  • Roken is de belangrijkste risicofactor voor kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen als COPD.
  • Ieder jaar overlijden 3000 mensen aan hart of vaatziekten.
  • Ieder jaar overlijden 5300 mensen aan COPD.
  • Ieder jaar overlijden 10.000 mensen aan longkanker.
  • Van alle mensen met longkanker heeft 90% gerookt.
  • Meerokers hebben 20 tot 30% meer kans om longkanker te krijgen.
  • Meer dan de helft van alle sterfgevallen door kanker in de mond- of keelholte of slokdarm hangt samen met roken.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
16.8 ° C
18.3 °
15.6 °
76 %
4.9kmh
65 %
za
17 °
zo
18 °
ma
17 °
di
17 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.