13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeRegionaalAfsluitend congres Verkenningen NH2050

Afsluitend congres Verkenningen NH2050

Noord-Holland – Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, maar provincie Noord-Holland, gemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijk organisaties zijn al hard aan het nadenken over hoe we in 2050 in Noord-Holland willen wonen, werken, leven en recreëren.

Op 4 november 2016 organiseerde provincie Noord-Holland in Felix Meritis te Amsterdam een afsluitend congres van fase 1: Verkenningen NH2050. In deze fase is de provincie samen met haar stakeholders op zoek naar welke grote trends en ontwikkelingen op Noord-Holland afkomen en welke dilemma’s en opgaven hieruit voortkomen.

Samen in gesprek
Maar liefst 250 geïnteresseerden, variërend van gedeputeerden, statenleden, beleidsmakers en wethouders tot aan afgevaardigden van grote economische motoren, bouwbedrijven, waterschappen, Rijkswaterstaat, kennisinstellingen en agrobedrijven waren aanwezig om samen het gesprek aan te gaan.

Gedeputeerde Joke Geldhof van Ruimtelijke Ordening en Wonen opende het congres door de urgentie aan te geven van het ontwikkelen van een goede omgevingsvisie. Er ligt een grote claim op de ruimte en gezamenlijk moeten we antwoorden vinden op de vragen die we ons stellen. Volgens trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar markeren de huidige trends en ontwikkelingen het einde van de 2e industriële revolutie en staan we op de drempel van een nieuw tijdperk met meer focus op eco en minder op ego. Kortom voldoende stof om met elkaar het gesprek aan te gaan.

5 grote thema’s
In 5 deelsessie op de grote thema’s Economische transitie, Energietransitie, Mobiliteit, Verstedelijking en Klimaatverandering is de interactie met elkaar gezocht. Variërend van een paneldiscussie met onder andere LTO, Haven Amsterdam en Netherlands eScience Center over de economische transitie, tot aan een lezing van hoogleraar Pieter Tordoir over verstedelijking en de workshop ‘mobiliteitskeuzes naar 2050’.

Verkenningen NH2050
De input verkregen tijdens het congres wordt samen met vele interviewgesprekken en expertmeetings verwerkt in het document Verkenningen NH2050. Een document dat antwoord moet geven op de vragen: hoe staat de fysiek leefomgeving in Noord-Holland er nu voor? Welke trends en ontwikkelingen zie we op onze provincie afkomen en welke opgaven en dilemma’s vloeien hieruit voort?

Koers NH2050
Nadat de Verkenningen NH2050 zijn vastgesteld door Gedeputeerde Staten gaat de omgevingsvisie de koersfase in. In de koersfase wordt op basis van de verkenningen keuzes gemaakt. Hoe willen we omgaan met de opgaven die op ons afkomen? Waar willen we dat Noord-Holland duurzaam voor staat en welke (omgevings-)waarden vinden we daarbij van belang? In deze fase gaan we nadrukkelijk het gesprek aan met inwoners en gebruikers van Noord-Holland. Wat vinden zij belangrijk? Een participatiecampagne wordt ingezet om de Noord-Hollanders te activeren een bijdrage te leveren.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.