Purmerend – Jaarlijks presenteert het college in de maand mei een kaderbrief aan de raad. De kaderbrief beschrijft de financiële positie van de gemeente en de uitgangspunten die van invloed zijn op de meerjarenbegroting die de gemeenteraad in november behandelt. Dit jaar is het een beleidsarme brief om ruimte te geven aan de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
Regio Purmerend maakte voor u een korte begrijpelijke samenvatting waarin wij hebben geprobeerd om de meest relevante veranderingen en uitgangspunten voor u op een rijtje te zeggen. Als u alles tot in de details wilt lezen, vindt u hier de gehele kaderbrief.
Ga ik meer betalen?
Dat zal de meest prangende vraag zijn van de meeste inwoners van Purmerend. De gemeentelijke lasten zullen in 2018 naar alle waarschijnlijkheid worden verhoogd met een bedrag van €8,50. Dit bedrag is gebaseerd op een gemiddeld gezin. Het bedrag is een verhoging van de gemeentelijke lasten van 1,18% ten opzichte van dit jaar. De inflatie op basis van de consumenten-prijs-index bedraagt 1,6%. De lasten in Purmerend stijgen dus minder dan de vastgestelde inflatie.
Hoe staat Purmerend er financieel voor?
Voor het jaar 2018 presenteert de gemeente Purmerend een neutrale begroting. Dat betekent dat er ongeveer net zoveel wordt uitgegeven als wat er binnen komt. Als we kijken naar de langere termijn, naar het jaar 2021, zien we een begrotingstekort van €600.000,–. Daarentegen wordt er wel meer geld in de algemene reserve gestopt dan nu het geval is. Hierdoor blijft de algemene reserve volgens afspraak staan rond de 15 miljoen euro.
Welke financieel keuzen maakt de gemeente?
Iedere gemeente heeft standaard uitgaven. Denk hierbij aan afval, onderhoud, groenvoorzieningen, loonkosten, onroerend goed. Daarnaast zijn er vaak financiële regelingen die vanuit de landelijke overheid worden bepaald. Maar een gemeente heeft zelf ook voldoende ruimte om haar eigen financiële aandachtspunten te bepalen. In de kaderbrief van mei 2017 schetst de gemeente (in willekeurige volgorde) ondermeer extra aandacht voor:
- Kwetsbare personen en armoedebestrijding
- Purmerend 2040 (het project dat meer woningen in Purmerend zal moeten gaan opleveren)
- Uitvoering sociaal domein (WMO en jeugdzorg)
- Samenwerking MRA-Noord (Zaanstreek/Waterland)
- Duurzaamheid
- Stadspromotie
- Metropool Regio Amsterdam
- LHBT’ers (Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders)