4.5 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomePurmerendAutoriteit: Stadsverwarming Purmerend handelt niet volgens niet-meer-dan-anders gedachte

Autoriteit: Stadsverwarming Purmerend handelt niet volgens niet-meer-dan-anders gedachte

Purmerend – Regio Purmerend heeft haar tanden gezet in de casus over het extra gas-vastrecht van 3020 Purmerendse huishoudens. Al eerder publiceerden wij hier over, maar inmiddels heeft ook de Autoriteit Consument en Markt een formele reactie gegeven op de situatie in Purmerend. De conclusie: Stadsverwarming Purmerend (SVP) handelt niet volgens de niet-meer-dan-anders gedachte.

Een korte introductie

We nemen u even mee naar de jaren 70. De periode waarin de Stadsverwarming in Purmerend werd aangelegd. De raad stemde na lang beraad uiteindelijk in, met als voorwaarde het “niet meer dan anders principe”. Afgesproken werd dat tegenvallende resultaten niet door middel van de tarieven op de gebruikers van de Stadsverwarming verhaald konden worden.

Al snel bleek dat, om de exploitatiebegroting sluitend te krijgen, er veel meer aansluitingen nodig waren dan de geplande nieuwbouw in Purmer-Noord, Purmer-Zuid en Gors-Noord. Veel bestaande woningen werden daarom ook aangesloten op het Stadsverwarmingsnet. Het bleek een gedeeltelijke overstap. Het warme water zou geleverd gaan worden door de Stadsverwarming. Koken bleef gebeuren op aardgas. Bij 3020 huishoudens is dit al meer dan 30 jaar de situatie. Warm water van de Stadsverwarming. Stroom en gas van een andere energieleverancier.

De 3500 woningen -de Meteorenweg flats waren er toen nog- die “extra” werden toegevoegd om de begroting sluitend te krijgen, kregen daardoor te maken met een derde bedrag aan vastrecht. Behalve vastrecht voor stadsverwarming en elektra betalen zij ook vastrecht voor gas. Dit in tegenstelling tot de nieuwbouwwoningen die slechts twee maal vastrecht betalen. Een kostenpost van minimaal €324,18 per jaar meer dan de nieuwbouw-bewoners.

GroenLinks Purmerend stelde al vragen over deze situatie aan het college. De partij ontving hierop teleurstellende antwoorden.

Regio Purmerend vraagt zicht af: Hoe strookt 325 euro per jaar meer met het “niet-meer-dan-anders-principe”? Wij legden deze vraag voor aan de Autoriteit Consument en Markt.

Autoriteit Consument en Markt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven.

ACM stelt niet alleen de maximale tarieven vast die er door de warmteleveranciers in rekening mogen worden gebracht. Ze houdt ook toezicht op de mededinging, een aantal specifieke sectoren en het consumentenrecht. Met als doel een gelijk speelveld met bedrijven die zich aan de regels houden, en goedgeïnformeerde consumenten die voor hun recht opkomen.

Wij legden ACM een drietal vragen voor:

 1. Is het derde verplichte vastrecht in strijd met het niet-meer-dan-anders principe?
 2. De enige andere optie is een afsluiting van het gasnet. Dit brengt een hoop extra kosten met zich mee. In hoeverre strookt dit met het niet-meer-dan-anders principe?
 3. SVP verplicht mensen die op dit moment een unit in eigendom hebben om deze, als de unit aan vervanging toe is, te huren bij SVP. Unit in eigendom is in de toekomst niet meer mogelijk. Is dit wettelijk toegestaan?

Reactie ACM

1) Dat de bewoners zowel vastrecht voor gas als voor warmte moeten betalen, strookt niet met de Niet-Meer-Dan-Anders-gedachte. In de maximumprijs voor warmte is immers ook al het vastrecht voor gas meegenomen. De leveranciers en netbeheerder handelen echter niet in strijd met de wetgeving, want de Warmtewet en Gaswet voorzien niet in een bepaling die rekening houdt met deze groep gas/warmteverbruikers.

Noot van de redactie: Buiten de 3020 huishoudens in Purmerend zijn er slechts enkele tientallen woningen in Nederland die met dezelfde situatie zitten. In deze gevallen is de Stadverwarming in handen van het NUON. Telefonisch contact met het NUON heeft uitgewezen dat deze consumenten korting op het vastrecht voor gas krijgen als zij ook elektra via het NUON afnemen. Verder komt deze situatie nergens voor. Het is daardoor niet meegenomen in de landelijke Warmtewet. En daarmee is het niet in strijd met de wet. Hoewel het ACM dus aangeeft dat het wel degelijk strookt met de NMDA-gedachte.

2) Consumenten kunnen zich laten afsluiten van gas. De netbeheerder mag hier kosten voor in rekening brengen. Hierover is het een en ander opgenomen in de Tarievencode gas (artikel 2.5.1.12). Het komt er op neer dat de netbeheerder hiervoor de gemaakte kosten in rekening mag brengen.                      

Noot van de redactie: Je kunt een gasaansluiting laten afsluiten door Liander. Daarvoor betaal je een bedrag tussen de €305 en €605. Je moet een nieuw kooktoestel en nieuwe pannen aanschaffen. En bovendien kan het goed zijn dat de groepen en leidingen niet toereikend zijn om te koken op elektra. Dan zit je aan veel extra kosten vast voor de aanleg daarvan.

3)De warmteleverancier is de enige partij die een afleverset ter beschikking mag stellen aan verbruikers. Dat staat in artikel 8 lid 7 (in samenhang met artikel 8 lid 1) van de Warmtewet.                                                                                                                              

Noot van de redactie: Dit gaat dus de toekomst worden. Iedereen die nu een warmte unit in eigendom heeft, zal deze in de toekomst moeten huren van SVP. De goedkoopste unit kost €209,76 per jaar.

Conclusie

Wettelijk gezien handelt SVP niet verkeerd. Dit komt omdat deze situatie niet is opgenomen in de warmtewet. Wel is het zo dat de situatie van 3020 Purmerendse huishoudens niet strookt met het wettelijke Niet-Meer-Dan-Anders principe.

De politiek is nu aan zet. Wat vindt de lokale politiek? En welke partij brengt dit naar een landelijk niveau?Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Ik snap uw reactie, Chris Zandvoort. Maar uw aanname is niet geheel juist. Het contact met GroenLinks bestond al voor dat deze partij de vragen indiende. Wij hebben voor publicatie van het eerste artikel contact gehad met Fred Beijert.
  Wij hebben als Regio Purmerend zelfstandig het onderzoek voortgezet, zoals ook GroenLinks dat aan het doen is.

  Op 23 mei 2017 hebben Fred en onze redactie contact gehad over onze bevindingen en hebben wij informatie uitgewisseld. Uiteraard is ook de reactie van het college toen ter sprake gekomen. Gezien het feit dat er aan de kant van GroenLinks nog een hoop leeswerk (na een gigantische uitzoekklus) moet worden gedaan om de conclusies te formuleren, hebben wij er voor gekozen om hier nog niet over te publiceren. Ons onderzoek betrof immer ACM en het NUON. En de conclusies van GroenLinks zijn nog niet geformuleerd.

  Uiteraard besteden we hier direct aandacht aan, zodra de conclusies van GroenLinks gereed zijn.

  Ook op uw laatste zin moet ik u corrigeren. De ontdekking is gedaan vanuit de functie Humanitas. En GroenLinks heeft hier (terecht) op ingehaakt.

  Mvg

  Eline – Regio Purmerend

 2. U bent u in deze materie gaan verdiepen toen u hoorde dat GroenLinks hierover vragen zou gaan stellen aan het college. Na het stellen van vragen heeft GroenLinks in Overhere en in Wheermolen een manifest verspreid om de bewoners op de hoogte te stellen. Als u zich afvraagt welke partij hiermee verder gaat dan ligt het antwoord voor de hand. GroenLinks natuurlijk. Zoals u bekend heeft het college geweigerd de door GroenLinks gestelde vragen te beantwoorden. Ik had wel verwacht dat u deze feiten in uw verhaal zou meenemen en niet net zou doen of u het nieuw verzameld had en dat de politiek hierop zou moeten inhaken. Het is andersom. Vanuit de politiek is dit ontdekt en u hebt er, terecht, op ingehaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.5 ° C
6.1 °
3.3 °
78 %
0.5kmh
100 %
wo
9 °
do
10 °
vr
12 °
za
15 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.