23.1 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
Home112Steekpartij Hooft Hasselaarstraat Purmerend was noodweer

Steekpartij Hooft Hasselaarstraat Purmerend was noodweer

Purmerend – De rechtbank heeft een 57-jarige verdachte uit Purmerend ontslagen van rechtsvervolging. Hij werd verdacht van een poging doodslag. De verdachte zou op 5 augustus 2017 in Purmerend het slachtoffer met een stalen buis met een scherp uiteinde in de nek hebben gestoken of geslagen en daar is ook voldoende bewijs voor vindt de rechtbank. Maar nu de verdachte zélf met een vuurwapen werd bedreigd door het slachtoffer is sprake geweest van een noodweersituatie waarin hij zich moest verdedigen. Om die reden krijgt de verdachte geen straf.

Gang van zaken die nacht

De rechtbank is op basis van het bewijs uitgegaan van het volgende scenario. De verdachte is die nacht bij de woning geweest van zijn ex-partner maar is – toen er niet werd opengedaan – weer naar huis vertrokken. Vervolgens werd hij gebeld door het slachtoffer (de vriend van zijn ex-partner) die zei dat hij direct moest komen met onder meer de woorden “als je niet bij me komt kom ik bij jou en schiet ik je voor je kop”. De verdachte heeft een kogelvrij vest aangetrokken omdat hij een vuurwapen verwachtte, heeft een stalen buis in zijn mouw gedaan en is teruggefietst naar de woning van zijn ex. Daar wachtte het slachtoffer hem op, trok een vuurwapen en richtte dat van dichtbij op hem. Diverse getuigen hebben de verdachte horen roepen: “Waarom richt je een wapen op mij?”. De verdachte heeft geprobeerd het vuurwapen af te pakken, waardoor een worsteling ontstond. Hij heeft daarbij de stalen buis gebruikt en het slachtoffer verwond in de nek.

Geslaagd beroep op noodweer

Foto: exclusief Haico Kats

De rechtbank moest de vraag beantwoorden of er sprake was van een noodweersituatie en zo ja, of de verdachte zich op gepaste wijze heeft verdedigd. Naar het oordeel van de rechtbank bevond de verdachte zich die nacht in een hoogst bedreigende situatie nu van dichtbij een vuurwapen op hem werd gericht. De verdachte werd geconfronteerd met een ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding waartegen hij zich mocht verweren, zoals vereist voor noodweer. Had de verdachte ondanks die noodweersituatie een andere uitweg kunnen kiezen dan het slachtoffer te steken? De rechtbank vindt dat onder de gegeven omstandigheden – het slachtoffer stond dichtbij met een pistool dat elk moment zou kunnen afgaan – de verdachte geen andere keuze had dan zich verweren. Dat hij daarvoor de stalen buis heeft gebruikt en heeft gestoken vindt de rechtbank proportioneel. Het feit dat de verdachte is teruggefietst en daardoor mogelijk het conflict heeft opgezocht maakt de uitkomst niet anders.

Conclusie

Er is wél sprake van een strafbaar feit, namelijk poging doodslag, maar de verdachte wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Dat betekent dat geen straf of maatregel volgt. De vordering van de benadeelde partij wordt om die reden niet-ontvankelijk verklaard.

Voorarrest

De verdachte heeft geruime tijd in voorarrest gezeten terwijl hij uiteindelijk niet tot gevangenisstraf is veroordeeld. De voorlopige hechtenis is op 14 februari 2018, de dag na de terechtzitting, opgeheven.

Relevant artikel:

Steekpartij op Hooft HasselaarstraatSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
23.1 ° C
24 °
22 °
78 %
0.9kmh
12 %
vr
23 °
za
28 °
zo
25 °
ma
22 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.