* OnderzoekRegionaal

45 kinderen in Purmerend hebben vrijstelling van de leerplicht

Purmerend – Elk kind tussen de vijf en zeventien jaar moet verplicht naar school. Maar steeds vaker krijgen kinderen en jongeren een vrijstelling van de leerplicht en komen dan thuis te zitten. Het gaat bijvoorbeeld om leerlingen met autisme, hoogbegaafdheid of een schooltrauma als gevolg van pesten. Televisieprogramma de Monitor zocht uit hoeveel kinderen zo’n vrijstelling hebben. De uitzending over deze materie is dinsdag 18 september om 21.25 uur op NPO2 te zien.

Ouders kunnen zelf een vrijstelling aanvragen en hebben daarvoor een verklaring nodig van een onafhankelijk arts. De ontheffing van de leerplicht is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke of psychische beperking, die daardoor niet in staat zijn om te leren. Maar in het onderzoek komt de Monitor ook gezonde en slimme kinderen tegen die niet naar school hoeven. Dat kan zijn omdat een kind autisme heeft en niet tegen de vele prikkels kan van grote klassen, of hoogbegaafd is en een andere manier van leren heeft dan op school wordt aangeboden.

Regiocijfers

In Purmerend hebben 45 kinderen (0,43%) van de 10.580 leerlingen ontheffing van de leerplicht. In Edam-Volendam minder dan 5 kinderen van de 5368 leerlingen tussen de vijf en zeventien. In de Beemster 7 kinderen (0,56%) van de 1252 kinderen. Ook in Waterland hebben minder dan 5 kinderen van de 2398 vrijstelling. In Wormerland zijn 7 kinderen van de 2167 leerlingen ontheven van de leerplicht. In Landsmeer hoeven 6 kinderen (0,36%) van de 1565 leerlingen niet verplicht naar school.

Kijk hier voor cijfers van andere gemeenten: https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/aantal-kinderen-met-vrijstellingen-van-de-leerplicht-flink-toegenomen

De uitzending is morgen, dinsdag 18 september, te zien om 21.25 uur op NPO2.

Bron: De Monitor, KRO/NCRV

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.