Purmerend

VHP Jaarprijs 2018 voor 4 en 5 Mei Comité Purmerend

Purmerend – Op zaterdag 24 november werd voor de 23ste keer de VHP Jaarprijs uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt als het gaat om het verleden van Purmerend. Deze keer was de prijs voor het 4 en 5 Mei Comité Purmerend, bestaande uit Dick Blokker, Kees Oudewortel,Peter Stiphout, Wil Rijswijk en Dick Weijers. Voorzitter van Vereniging Historisch Purmerend Tineke Abercrombie reikte de prijs uit tijdens een bijeenkomst in De Stallen.

Het 4 en 5 Mei Comité Purmerend is opgericht in 2015 en ieder lid vertegenwoordigt een maatschappelijke organisatie, waarmee een breed draagvlak is gecreëerd. Doelstelling van het comité is: Verankering in de Purmerendse samenleving van een blijvend eerbetoon aan hen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hun leven voor de vrijheid hebben gegeven, en jonge mensen laten inzien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit wordt gedaan door ze bewust te maken van de begrippen vrijheid, vrede, gerechtigheid en wat het betekend als je zelf gediscrimineerd wordt.

Plaquette

Op zondag 25 april organiseerde het comité een ceremonie op het Erehof van de Algemene Begraafplaats waarbij de plaquette ‘Gevallen voor het Vaderland’ werd onthuld. Jaarlijks vindt de Stille Tocht plaats vanaf de kaasmarkt naar het monument aan de Jaagweg en worden bijeenkomsten georganiseerd in de Lutherse- en St. Nicolaaskerk. Ook organiseerde het comité eerder een ’Levend Museum’ met onder andere antieke oorlogsvoertuigen, kleding en gereedschappen. Daarnaast worden activiteiten gecoördineerd die door anderen worden georganiseerd, zoals de kindervrijmarkt in De Driegang en Bevrijdingspop en FoodFest op de Koemarkt.

Willem Eggert

Tineke Abercrombie: “Het 4 en 5 Mei Comité Purmerend bereikt meer en meer mensen om te gedenken wat er is gebeurt tijdens de oorlogen. Het comité zet zich volledig in als het gaat om het (oorlogs-)verleden van Purmerend en voldoet daarmee geheel aan de voorwaarden om voor de VHP Jaarprijs in aanmerking te komen. Dick Blokker nam de prijs, een tinnen beeldje van Willem Eggert, namens het comité in ontvangst. Blokker: “We zijn erg blij met deze waardering en we blijven ons inzetten.”

Foto en tekst: Piet Jonker – Weidevenner.nl


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.