21.3 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomewonenVerhit debat over voorrang statushouders sociale huurwoningen

Verhit debat over voorrang statushouders sociale huurwoningen

Purmerend – Tijdens de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van 6 december is er een verhit debat over de voorrang die statushouders krijgen op sociale huurwoningen. Het onderwerp werd geagendeerd door een bespreeknotitie van de Stadspartij en een initiatiefvoorstel van de PVV.

Stadpartij pleit in de bespreeknotitie voor het afschaffen van deze voorrangsregeling. Dit is mogelijk door een landelijke wetswijziging die deze zomer is doorgevoerd. Gemeenten moeten echter wel aan de taakstelling voldoen en moeten alternatieven aanbieden. Stadspartij wilde van de andere partijen weten hoe ze over de voorrangsregeling denken en of er ideeën zijn voor alternatieve woonruimte. Het werd een verhit debat, waarbij de politici elkaar continu interrumpeerde om elkaar vragen te stellen. Voorzitter Saaf-Pasteuning had regelmatig moeite om te vergaderstructuur vast te houden.

PVV wil de gehele voorrangsregeling schrappen zonder het bieden van alternatieven. “Een vliegticket is goedkoper dan een leven lang met een uitkering”, aldus raadslid Rob van Dongen. Het initiatiefvoorstel van de PVV werd alleen door de VVD gesteund. De overige partijen willen dat er eerst een structurele oplossing moet komen wat betreft de problemen rondom de woningschaarste. Naast bouwen, zal er bijvoorbeeld gekeken moeten worden naar het ombouwen van kantoorpanden.

Wethouder Kroese (PvdA) stelde namens het college voor om gezamenlijk creatief te gaan kijken naar oplossingen voor de overspannen woningmarkt. Hij zei niet alle onmogelijkheden te willen benoemen. Kroese sprak de hoop uit dat de raad in een positieve flow met het college een gesprek wil voeren om te kijken naar alle kansen en mogelijkheden die er zijn. Op twee na alle partijen namen zijn uitnodiging aan. PVV neemt de uitnodiging mee terug naar de fractie. SP stond hier neutraal in.

Bekijk hier de bespreeknotitie van de Stadspartij.

Lees hier het initiatiefvoorstel van de PVV.

Vergadering:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.9 °
19.4 °
71 %
3.6kmh
60 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.