18.6 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
Home* gezondheidOok in Purmerend een groot tekort aan medicijnen - Apotheker legt uit...

Ook in Purmerend een groot tekort aan medicijnen – Apotheker legt uit (video)

Purmerend – Net zo als in de rest van het land, hebben ook Purmerendse apothekers grote moeite om iedereen van medicatie te voorzien. Patiënten krijgen noodgedwongen een ander merk mee. Of er wordt voor een kortere periode medicijnen meegegeven. Soms moet er zelfs “nee” worden verkocht.

Regio Purmerend sprak met Liesbeth Paarlberg, apotheker van Apotheek Overlander. “Het probleem is groot”, aldus de apotheker. “Iedereen die regelmatig bij een apotheek langs moet, zal het wel eens gemerkt hebben. Ook in Waterland hebben apothekers last van een tekort aan medicatie. Dit tekort heeft niets te maken met een verkeerd inkoopbeleid van de apotheken. Het probleem heeft verschillende oorzaken en daarom trekken de apothekers aan de bel.”

Laag inkooptarief

Aan de ene kant wordt het tekort veroorzaakt door de lage prijzen die in Nederland zijn afgedongen. Hierdoor worden medicijnen voor een relatief laag tarief ingekocht. Dat is goed voor de patiënt, maar dit beleid heeft ook een keerzijde. Als er een schaarste op de markt ontstaat, verkoopt een fabrikant liever medicatie aan een land dat er meer voor betaalt.

Om aan deze lage tarieven te kunnen voldoen, stappen fabrikanten van medicijnen steeds vaker over naar productie in lage-lonen-landen als India en China. Hoewel ook daar strenge controles plaats vinden, gebeurt het vaker dat er “iets” in de medicijnen gevonden wordt, dat niet voldoet aan onze Nederlandse maatstaven. Hierdoor worden soms hele ladingen medicijnen afgekeurd.

In deze video legt Liesbeth Paarlberg het exact uit:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. M.b.t.Ook in Purmerend een groot tekort aan medicijnen – Apotheker legt uit (video);
  Mevr. Paarlberg vraagt begrip bij patiënten.
  Mevr Paarlberg vergeet in haar uitleg een aantal essentiële zaken;
  1. Het alternatieve medicijn kan wel eens véél duurder zijn dan het reguliere medicijn, de patiënt krijgt die doorbelast.
  2. Het meegeven van geringere aantallen dan aangevraagd door de (huis)arts wordt standaard vergezeld van een “herhaalrecept”, waarvoor nogmaals de ter handstellingskosten in rekening worden gebracht bij de patiënt. En saldo betaalt de patiënt dus minimaal 2x ter handstellingskosten.

  Lijkt mij uiterst belangrijk dat de Apothekers dit alles vooraf te communiceren met de patiënt i.p.v. hun mond te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.6 ° C
19.5 °
17.8 °
71 %
1.3kmh
97 %
vr
18 °
za
17 °
zo
21 °
ma
22 °
di
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.