21.2 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomewonenVoorstel nieuwe verdeling sociale huurwoningen

Voorstel nieuwe verdeling sociale huurwoningen

Regionaal – 15 gemeenten en 14 corporaties in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland bereiden samen een nieuwe toewijzing van sociale huurwoningen voor. Het voorstel geeft woningzoekenden die dringend op zoek zijn naar een sociale huurwoning meer kans om een woning te vinden.

Na een uitgebreid participatietraject en overleg met alle partijen ligt er nu een voorstel op hoofdlijnen. Uitwerking volgt nadat alle 15 gemeenteraden zijn geconsulteerd. De raden besluiten eind 2020 definitief over het voorstel.

Voorstel op hoofdlijnen

In het huidige systeem van woonruimteverdeling is inschrijfduur het uitgangspunt. Degene die het langste ingeschreven staat is als eerste aan de beurt. Daarmee doen we geen recht aan woningzoekenden die dringend op zoek zijn naar een woning en nog geen of weinig inschrijfduur hebben. In het nieuwe voorstel wordt daarom naast inschrijfduur ook rekening gehouden met de omstandigheden van de woningzoekende en het zoekgedrag.
Het systeem van toewijzing bij urgentie blijft bestaan. Ook blijft een flink deel van de woningen beschikbaar voor huishoudens die geen dringende omstandigheden of urgentie hebben.

Nieuwe volgorde: wachten, zoeken en spoed

Het nieuwe systeem werkt met verschillende soorten punten: wachtpunten (inschrijfduur), zoekpunten (de mate waarin iemand actief zoekt naar een woning) en spoedpunten.  Spoedpunten worden toegekend bij drie omstandigheden: gescheiden mensen met kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren. Met deze wacht-, zoek- en spoedpunten bouwen woningzoekenden een totaal aantal punten op. Daarmee wordt hun plaats op de ranglijst bepaald.

Participatie

Alle 15 gemeenten en 14 corporaties werken sinds 2018 samen aan deze nieuwe toewijzingsregels voor sociale huurwoningen. In 2019 zijn inwoners uitgebreid betrokken via een regionale enquête, lokale discussieavonden en focusbijeenkomsten voor jongeren en overige huurders. 23.000 mensen hebben de enquête ingevuld. Bewoners is onder meer gevraagd welke woningzoekenden voorrang moeten krijgen. De drie meest genoemde omstandigheden: gescheiden met kinderen, inwonende gezinnen en thuiswonende jongeren, zijn 1 op 1 overgenomen.

Verdere uitwerking

Na bespreking van het voorstel op hoofdlijnen in de 15 raden wordt het voorstel verder uitgewerkt en eventueel aangepast op basis van de reacties. Daarna wordt het aangeboden aan de colleges van B&W. Aan de colleges wordt verzocht het voorstel vrij te geven voor inspraak. Dat is het moment dat bewoners in alle gemeenten formeel kunnen laten weten wat zij vinden van dit voorstel. Als daarna alle gemeenteraden instemmen kunnen de nieuwe toewijzingsregels naar verwachting in de eerste helft van 2021 van kracht worden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Mwah, dat er iets veranderen moet ben ik het in principe mee eens.
  Maar nu wordt het dus:
  Spoedpunten worden toegekend bij drie omstandigheden:
  *gescheiden mensen MET kinderen (d.w.z. geen spoedpunten voor mensen ZONDER kinderen*),
  *inwonende gezinnen
  *problematisch thuiswonende jongeren.
  +
  zoekpunten (de mate waarin iemand actief zoekt naar een woning) d.w.z. overal op reageren ongeacht of je nu wel of niet enige kans maakt levert punten op
  +
  wachtpunten (inschrijfduur);
  *bijv. jeugdigen die zich weten te gedragen (en niet “ongepland” kids krijgen)
  *mensen die nu in een eensgezinswoning wonen en vijftig worden maar op AOW-leeftijd kleiner willen wonen
  *mensen die nu in een eensgezinswoning wonen en de kids binnenkort uitvliegen, dus kleiner willen wonen
  *mensen die nu in een eensgezinswoning wonen mensen die gescheiden zijn zonder kinderen
  (Ik raad hen allen op 18 jarige leeftijd of direct op hun 50-ste verjaardag of direct na de bevalling of direct na de trouwdag zich in te laten schrijven als woningzoekende)
  =
  Het totaal aantal punten

  Sorry hoor maar hier wordt een fiks aantal mensen gestraft t.w.;
  *jeugdigen die zich weten te gedragen (en niet “ongepland” kids krijgen)
  *mensen die nu in een eensgezinswoning wonen en vijftig worden maar op AOW-leeftijd kleiner willen wonen
  *mensen die nu in een eensgezinswoning wonen en de kids binnenkort uitvliegen, dus kleiner willen wonen
  *mensen die nu in een eensgezinswoning wonen mensen die gescheiden zijn zonder kinderen

  En dat over de hele samenwerkingsregio heen hé, Purmerend krijgt dan bijv.woningzoekenden uit Amsterdam met al hun verzamelde spoedpunten+zoekpunten+wachtpunten.

  Enneh; de tijdelijke woningen mogen maar voor max 2 jaar gehuurd worden hé, en dan? Om aan een woning te komen zou je die mensen adviseren om direct na aanvaarding van de tijdelijke woning zich opnieuw op de wachtlijst te laten plaatsen, overal op te reageren, z.s.m. aan kinderen te beginnen en fikse bonje met de familie te schoppen.

  Heel misschien maak je dan over zo’n jaar of 10 een kansje op een sociale huurwoning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
21.2 ° C
22.2 °
19.4 °
59 %
1.3kmh
14 %
wo
20 °
do
19 °
vr
22 °
za
20 °
zo
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.