10.2 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
HomeGemeenteGemeente presenteert schetsontwerp Beusebos/kom A7: internetpanel mag mening geven

Gemeente presenteert schetsontwerp Beusebos/kom A7: internetpanel mag mening geven

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft vandaag schetsen vrijgegeven van een mogelijk ontwerp voor het Beusebos/kom A7. Opmerkelijk in de schets is, dat er ook een wandelpad is ingetekend in het ‘Zuidelijke deel’: het deel van het bos dat tegen Wijdewormer aanligt en dat al jaren lang is afgesloten.

Om meer reacties uit de stad te krijgen, worden de schetsen momenteel voorgelegd aan een internetpanel van de gemeente. Dit panel bestaat uit ongeveer 2500 Purmerenders. Tegelijk met het raadplegen van het internetpanel bekijkt de gemeente de komende periode wie dit plan voor het bos het beste kan uitvoeren en wie daarna het beheer kan doen. Daarbij wordt ook een kostenraming gemaakt. Naar verwachting neemt het college dit voorjaar een besluit over het schetsontwerp – daarna wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd.

Hoewel in de schetsen een hotel staat ingetekend, moet deze omgevingsschets los worden gezien van de bouw van een hotel, aldus de gemeente Purmerend. Ook als een hotel niet gebouwd zou kunnen worden, of de bouw ernstige vertraging ondervindt, kan dit ontwerp in de Kom A7 worden gerealiseerd.

Regio Purmerend vroeg nog aan de gemeente of er een plan klaar ligt om de berenklauw te bestrijden, mede omdat het gebied recreatief gebruikt zou gaan worden. Niet chemische bestrijding van berenklauw is een proces dat zeker 7-10 jaar in beslag neemt. Berenklauw en recreatiegebieden gaan niet goed samen. De gemeente gaf in een verklaring aan Regio Purmerend te kennen dat geen plan van aanpak wat betreft deze plant in het plan is opgenomen. Er wordt hierover navraag gedaan binnen het ambtelijk bestel.

Hieronder integraal het plan van de Gemeente Purmerend (inclusief impressie):

Een plek om te wandelen en spelen in de natuur, dat moet het natuur-, recreatie- en wandelbos in de Kom A7 (ook wel het Beusebos) straks worden. De afgelopen tijd heeft een bureau voor landschapsarchitectuur een schetsontwerp gemaakt, samen met een aantal geïnteresseerde inwoners van Purmerend. De combinatie van het hotel met een groene, recreatieve omgeving biedt kansen om een bijzondere plek te creëren voor hotelbezoekers en inwoners van Purmerend en de regio.

Het college wil graag meer omwonenden en andere inwoners van Purmerend betrekken bij de plannen voor de inrichting van het bos. Een aantal bewoners heeft in een drietal ontwerpateliers meegedacht over het ontwerp. Om nog meer reacties uit de stad te krijgen, worden de plannen momenteel voorgelegd aan het internetpanel van de gemeente. Dit panel bestaat uit zo’n 2.500 Purmerenders en is qua samenstelling een goede afspiegeling van de stad.

Bestaande natuur behouden
In het ontwerp wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bestaande natuur in het bos. Het bestaande meertje wordt vergroot en er komt een vlonderpad dwars over het meer. In het water groeien riet, lisdodde, mattenbies en andere waterplanten. Er komen speelplekken en een bankje, en er is ruimte voor natuureducatie (bijvoorbeeld een insectenhotel). Er worden wandelpaden aangelegd in het bos, meer in het noorden dan in het zuiden.Het zuidelijke deel van het bos, het natte deel, blijft rustig. Dit vormt het leefgebied van de havik en de boommarter en dat blijft zo beschermd. Er komt alleen een pad rondom aan de buitenzijde van het bos. Het hotel komt in het midden, verscholen tussen de bomen met terras aan het meer.

Bereikbaarheid
Twee verkeersdrempels in de Laan der Continenten verbinden straks het padennetwerk van de beide bosdelen. Bezoekers kunnen zo veilig oversteken en kleine zoogdieren en amfibieën kunnen zelfs de oversteek maken via een speciale tunnel. Aan het nieuwe fietspad bij de Laan der Continenten komt nog een derde entree met fietshekken en een informatiebord. In het nieuwe ontwerp zijn het bos en hotel goed bereikbaar per fiets en met de auto. Het bos is in het plan te bereiken via de A7, vanuit Weidevenne via de Munnikdijkweg en via het centrum over de Oude Provincialeweg.


Vervolgstappen
Tegelijk met het raadplegen van het internetpanel bekijkt de gemeente de komende periode wie dit plan voor het bos het beste kan uitvoeren en wie daarna het beheer kan doen. Daarbij wordt ook een kostenraming gemaakt. Naar verwachting neemt het college dit voorjaar een besluit over het schetsontwerp – daarna wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
9.4 °
76 %
7.2kmh
98 %
do
13 °
vr
14 °
za
22 °
zo
17 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.