18.3 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeRegionaalGemeente Waterland koploper in aantal coronaboetes

Gemeente Waterland koploper in aantal coronaboetes

Regionaal – De drie boa’s die de gemeente Waterland rijk is hebben tijdens de intelligente lockdown 325 coronaboetes uitgeschreven vanwege overtredingen van de speciale corona-noodverordeningen. Voornamelijk motorrijders werden beboet. Zij hielden zich niet aan een verbod op gemotoriseerd verkeer dat gold voor een aantal wegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur.

Nieuwsuur hield een enquete onder alle 355 gemeenten die door 238 gemeenten is ingevuld. Waterland is koploper in het rijtje als de uitgedeelde boetes per 10.000 inwoners wordt weergeven.

De kaart hierboven laat het aantal boetes zien dat door boa’s en handhavers in dienst van de gemeente is uitgeschreven op basis van corona-noodverordeningen in de periode 15 maart t/m 15 juni 2020. De gegevens zijn door de gemeenten zelf aangeleverd. De enquête gaat alleen over boetes opgelegd door gemeentelijke boa’s. Het Openbaar Ministerie kan (nog) niet per gemeente aangeven hoeveel boetes de politie heeft opgelegd.

Purmerend heeft met zijn dertig boa’s 91 boetes uitgedeeld. In de Beemster werden er 3 coronaboetes uitgeschreven. De enquete is, in onze regio, niet ingevuld door Wormerland en Edam-Volendam. Hiervan ontbreken dus de gegevens.

Grote verschillen

Opvallend zijn de grote verschillen in de verschillende gemeenten. Zo zijn er in de Noord-Hollandse gemeenten Hollandse Kroon en Schagen helemaal geen boetes uitgedeeld. Dit blijkt te komen omdat de boa’s in de gemeenten door de burgemeester worden aangestuurd. Waar de ene burgemeester heeft aangestuurd op het in gesprek gaan en blijven met de inwoners hebben andere burgemeesters gekozen voor een duidelijk lik op stuk beleid of een mix van beide.

Grote verschillen tussen gemeenten zijn slecht voor het draagvlak en het rechtsgevoel, denkt Ruud Kuin van de BOA Bond. “Het is niet handig, niet goed. Het zou in principe uniform moeten zijn. Maar het is wel ingewikkeld, want de boa’s vallen onder 355 burgemeesters.”

Relevant artikel:

Noodverordening van kracht in Zaanstreek-Waterland: “Degene die zich er niet aan houden zullen wij aanpakken” –

Regionaal – De maatregelen die de rijkoverheid maandag 23 maart heeft afgekondigd, zijn nu opgenomen in de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De veiligheidsregio zet in op handhaving. De afgelopen dagen hebben zij al gezien dat de meeste mensen zich hieraan houden, en werden mensen al aangesproken als er 3 of meer personen bij …Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. 3 boa’s.
    325 ‘corona’-boetes.
    Bedrag: 18 jaar en ouder 390 euro (plus 9 euro administratiekosten) +aantekening op het strafblad , jongeren van 13 tot 17 jaar moeten 95 euro … 

    Zo dát spekt de kas zullen deze heren wsch gedacht hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.3 ° C
20.7 °
16 °
65 %
6.7kmh
16 %
do
18 °
vr
17 °
za
18 °
zo
21 °
ma
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.