14 C
Purmerend
maandag 24 juni 2024
HomeBeemsterComing Out Day 2020: 'Kom gewoon uit de kast vandaag!'

Coming Out Day 2020: ‘Kom gewoon uit de kast vandaag!’

Regionaal – Het is vandaag coming out day. Een dag die bijna de helft van de Nederlanders (44%) van belang vindt om te vieren. Onder mensen uit de LHBTI+ gemeenschap is dit 70%. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction. Op Coming Out Day, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBTI+) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt.

Dit wordt ook ‘uit de kast komen’ genoemd oftewel de coming-out. Coming Out Day vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten. Nederland doet sinds 2009 mee aan Coming Out Day.

Archieffoto Regio Purmerend

Regenboogvlag

Op Coming Out Day wordt er door heel Nederland aandacht wordt besteed aan LHBTI+’ers die openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uit willen komen. Hoewel sommigen zich afvragen of het tegenwoordig nog wel nodig is om ‘uit de kast te komen’, blijft de dag volgens Motivaction een belangrijk moment om de zichtbaarheid van seksuele en genderdiversiteit te vieren. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door het hijsen van de regenboogvlag in een groot aantal gemeenten, het vragen van meer aandacht op scholen of het aanleggen van regenboog(zebra)paden als teken van tolerantie en diversiteit in Nederland.

Uit de kast

Onder LHBTI+’ers is men volgens het onderzoek van Motivaction het meest open bij goede vrienden (54% bijna altijd) en bij naaste familie zoals ouders, broers en zussen (46% bijna altijd). Op het werk zegt 39% van de LHBTI+’ers in principe tegenover iedereen open te zijn over hun seksuele- of genderidentiteit, en is 35% dat soms maar niet tegenover iedereen. In hun naaste omgeving zijn LHBTI+’ers iets minder open: 30% is bijna altijd open bij buren en mensen in de straat of buurt, 23% is dat soms. Met name op (sport)verenigingen komen LHBTI+’ers niet snel uit de kast: 28% is hier altijd open, 20% is dat soms.

Regenbooggemeente

Purmerend is sinds 2012 regenbooggemeente. In Nederland zijn meerdere gemeenten, die actief beleid voeren voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT-inwoners, zodat ook zij overal zichzelf kunnen zijn. In Purmerend en sinds dit jaar ook Beemster ligt de focus voor een groot deel op LHBT-jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn zij meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord. Wethouder Rotgans: ‘Daarom zijn wij een regenbooggemeente en werken wij samen met partners aan gelijkwaardigheid van mensen in alle opzichten.’

Stichting ReR Purmerend

In Purmerend en de Beemster is de stichting ReR Purmerend actief. Daar kun je eventueel terecht voor vragen, ontmoeting, en activiteiten. Ook geven zij voorlichting en gaan de dialoog aan met sportverenigingen, culturele organisaties en religieuze organisaties. Dit om acceptatie en emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en interseksuelen te bevorderen.

Welkom bij Stichting ReR Purmerend

Wij zijn er voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, maar zeker ook voor heteroseksuelen. Jij kunt bij ons terecht voor vragen, ontmoeting, en activiteiten. Ook geven wij voorlichting en gaan de dialoog aan met sportverenigingen, culturele organisaties en religieuze organisaties. Dit om acceptatie en emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en interseksuelen te bevorderen.

44% van Nederlanders vindt viering Coming-Outdag belangrijk

08.10.2020, Amsterdam – Bijna de helft van de Nederlanders (44%) vindt het van belang dat Coming-Outdag wordt gevierd. Onder mensen uit de LHBTI+ gemeenschap is dit 70%. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction. Op 11 oktober is het Coming-Outdag, een dag waarop er door heel Nederland aandacht wordt besteed aan LHBTI+’ers die openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uit willen komen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,949FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14 ° C
15.1 °
13 °
80 %
0.9kmh
8 %
ma
23 °
di
25 °
wo
26 °
do
26 °
vr
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.