10.8 C
Purmerend
donderdag 13 juni 2024
HomePurmerendVeertig gezinnen in Purmerend gedupeerd door toeslagenaffaire, gemeente biedt ondersteuning

Veertig gezinnen in Purmerend gedupeerd door toeslagenaffaire, gemeente biedt ondersteuning

Purmerend – In Purmerend zijn 40 gezinnen gedupeerd geraakt door de toeslagenaffaire. Ondanks de financiële compensatie van de belastingdienst voor deze gezinnen is dat niet voor iedereen voldoende. Vanuit het Rijk heeft de gemeente Purmerend iets meer dan 46 duizend euro beschikbaar gekregen om deze gezinnen ondersteuning te bieden.

Op dit moment is de gemeente bezig om samen met de Belastingdienst in kaart te brengen om welke gezinnen dit gaat. “Er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan zijn rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Staatssecretaris Van Uffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, heeft daarom de gemeenten gevraagd om die ouders over de volle breedte hulp te bieden.”, schrijft wethouder Hegger in een brief aan de gemeenteraad.

De gedupeerde gezinnen hebben van de Belastingdienst onlangs een brief ontvangen waarin wordt gewezen op de mogelijkheden tot aanvullende hulp en brengt ouders die dit willen direct in contact met de gemeente. “Het in te zetten aanbod vanuit de gemeente bestaat uit bijvoorbeeld Schuldhulpverlening, maatschappelijk werk, budgetbegeleiding. Per situatie wordt gekeken naar een passend aanbod.”

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Purmerend.

Fraudeur

De affaire in een notendop: ouders worden vanaf 2012 door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur als zij ook maar iets niet goed hebben ingevuld bij hun toeslagaanvraag of te weinig eigen bijdrage hebben betaald. Een dubbele nationaliteit was reden om als verdacht te worden aangemerkt.

De slachtoffers – landelijk vele tienduizenden ouders – raakten hun toeslag kwijt zonder opgaaf van redenen. En erger: reeds ontvangen toeslagen werden teruggevorderd. Dat kon flink in de papieren lopen: het ging om vaak om tienduizenden euro’s die moesten worden teruggestort – met grote financiële en sociale problemen als gevolg.

Financiële compensatie

Gedupeerden krijgen hun financiële schade vergoed, en als compensatie voor het leed 25% bovenop het schadebedrag. Deze regeling geldt niet langer alleen voor ouders die de dupe zijn geworden van de fraudejacht. Maar ook voor bijvoorbeeld ouders die hun hele toeslag moesten terugbetalen omdat ze 1 bonnetje misten of door het niet betalen van de eigen bijdrage.

Staatssecretaris Van Uffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen: “Gedupeerde ouders zijn vooringenomen behandeld. Dat gebeurde door álle lagen van de overheid. Tijdens een bijeenkomst in het Catshuis hebben we besloten om alle ouders vóór 1 mei 2021 30.000 euro belastingvrij te betalen. Het is een eerste betaling. Dat wordt door ons nooit teruggevraagd.”

De staatssecretaris verwacht met dit bedrag een deel van de gedupeerde ouders meteen ruimhartig en volledig te kunnen compenseren. “Ouders die een hogere schade hebben, worden natuurlijk nog altijd vergoed. Dat past precies in de persoonlijke aanpak waarvoor we al eerder gekozen hebben.”

Sommige ouders zitten door de affaire in de schuldhulpverlening. “Met de schuldeisers ben ik in overleg hoe we hier mee omgaan. Persoonlijke zaakbehandelaren zorgen daarbij altijd voor de persoonlijke begeleiding.”

Ook kinderen zijn door de affaire zwaar getroffen. “Er komt een vergoeding voor de kinderen. Daar ben ik enorm blij mee. In het Catshuis hebben we afgesproken te bekijken hoe die vergoeding er uit gaat zien.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.8 ° C
11.7 °
9.5 °
79 %
1.8kmh
100 %
do
17 °
vr
16 °
za
17 °
zo
18 °
ma
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.