11.1 C
Purmerend
zaterdag 1 april 2023
HomeBeemsterGemeente start pilot voor aanleg van geveltuinen

Gemeente start pilot voor aanleg van geveltuinen

Purmerend – Inwoners in en rond de Purmerendse binnenstad en in Zuidoostbeemster kunnen bij de gemeente een geveltuin aanvragen. De actie is bedoeld voor huizen die geen voortuin hebben. Bij die huizen haalt de gemeente dan een aantal tegels uit de straat zodat bewoners daar plantjes voor in de plaats kunnen zetten.

De gemeenten hebben zich onlangs aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om de leefomgeving te vergroenen. Geveltuinen zijn een voorbeeld van het vergroenen van de eigen omgeving. Belangrijk, zo benadrukken de wethouders Groen van beide gemeenten. Aagje Zeeman (Beemster): ‘Het is prettig wonen in een groene omgeving. Voor ons, maar zeker ook voor dieren. Groen levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in onze omgeving. Wethouder Eveline Tijmstra (Purmerend) vult aan: ‘Elke tegel die plaatsmaakt voor groen is er één. Een volledige voortuin aanleggen kan niet in de binnenstad, maar we hebben gekeken naar wat er wel kan en daar zijn de geveltuinen een mooi voorbeeld van!’

Voorwaarden

De gemeenten vinden het belangrijk om de omgeving te vergroenen. Net zo belangrijk is het dat de openbare ruimte toegankelijk blijft voor iedereen en dat stoepen begaanbaar blijven, ook voor mensen in rolstoelen of met kinderwagens. Bij elke aanmelding wordt daarom bekeken hoeveel ruimte er is voor een geveltuin. Na aanleg van de geveltuin krijgt de inwoner een cadeaubon voor een lokaal tuincentrum om daar planten te kopen. Inwoners onderhouden de geveltuin vervolgens zelf.

Ook een geveltuin?

Inwoners die geen eigen voortuin hebben, kunnen een geveltuin aanvragen op www.purmerend.nl/geveltuin. Vervolgens komt een medewerker van de gemeente langs om te bekijken hoe groot de tuin kan worden en wordt deze aangelegd. Op de website is ook meer informatie te vinden over welke planten geschikt zijn voor in een geveltuin.


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,562VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.1 ° C
12.2 °
9.5 °
94 %
0.9kmh
100 %
za
10 °
zo
9 °
ma
8 °
di
7 °
wo
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.