3.5 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeBeemsterBijna 300 gezinnen gedupeerd door kinderopvangtoeslagenaffaire in Purmerend en Beemster

Bijna 300 gezinnen gedupeerd door kinderopvangtoeslagenaffaire in Purmerend en Beemster

Purmerend – In Purmerend zijn er 282 gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagenaffaire en in de Beemster 12. Dit laat wethouder Hegger weten in een memo aan de gemeenteraad. Van de bijna 300 gezinnen heeft de helft een ondersteuningsvraag lopen bij de gemeente. Hierbij wordt door de gemeente nauw samengewerkt met Clup Welzijn. Het aantal gedupeerden is de afgelopen maanden een aantal maal naar boven bijgesteld en naar verwachting nog niet volledig.

De afgelopen maanden is er gewerkt aan een schuldenaanpak om gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire te helpen bij het oplossen van hun schulden. Het Rijk en gemeenten hanteren samen drie stappen, namelijk het pauzeren van publieke en private schulden, het kwijtschelden van publieke schulden en het realiseren van een oplossing voor de private en informele schulden.

In juni dit jaar heeft het college het besluit genomen dat de gemeentelijke vorderingen worden kwijtgescholden. De uitvoering hiervan en het informeren van de gedupeerden over de kwijtschelding loopt.

Trajectbegeleiders van het loket schulddienstverlening dragen er zorg voor dat gedupeerde die in een minnelijk schuldhulpregeling zitten worden bijgestaan en ondersteund waar nodig. De doelstelling hierbij is om hun leven zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken met een financieel schone lei.

In een aantal gevallen heeft de toeslagenaffaire gezorgd voor schrijnende huisvestigingsproblemen in beide gemeenten. De afgelopen maanden is er ingezet op samenwerking met de woningcorporaties en dat heeft geresulteerd in afspraken. De gemeente en corporaties kijken samen met een open blik creatief naar elke casus en zoeken gezamenlijk naar oplossingen. De gemeente en corporaties hebben hiermee een aantal gedupeerden een passende woning kunnen aanbieden.

De wethouder geeft aan dat de gemeente vanuit het rijk de toezegging heeft gehad dat alle gemaakte kosten gecompenseerd gaan worden, inclusief de kwijtgescholden schulden. “We houden alles bij en hebben goed zicht op hoeveel de hersteloperatie ons kost, zodat we dit goed kunnen verantwoorden en declareren.”

Bent u ook gedupeerd? Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Purmerend.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
3.5 ° C
5 °
2.2 °
82 %
3.6kmh
5 %
di
7 °
wo
9 °
do
9 °
vr
7 °
za
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.