23.9 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendTim en Jasper uit Purmerend kunnen zonneracen in Marokko, maar hoe komen...

Tim en Jasper uit Purmerend kunnen zonneracen in Marokko, maar hoe komen ze terug? (video)

Agadir – Gelukkig: alle seinen staan op groen voor de Solar Challenge Morocco. De race gaat dus ’gewoon’ door, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen. “Grote vraag is wel hoe en wanneer we terug kunnen naar Nederland”, zegt team captain Christiaan Wiers. Ook de komst van teamcoach Marc Lammers is nog steeds erg onzeker.

Teamcoach Marc Lammers reist normaal gesproken komende zaterdag af naar Marokko, maar zijn vlucht is geannuleerd. Lammers reageert teleurgesteld, maar heeft vertrouwen in het team: “Natuurlijk ben ik er graag bij tijdens de race, maar afgelopen jaar heb ik ontdekt dat dit team zeer goed in staat is om zelfsturend te werken. We bekijken nu hoe ik mijn rol zo goed mogelijk op afstand kan invullen, bijvoorbeeld bij crisissituaties en in het coachen van de coureurs. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze de klus ook zonder mijn aanwezigheid in Marokko succesvol kunnen klaren.”

De veiligheid voor het Vattenfall Solar Team – met daarbij Tim Burgers en Jasper Insinger uit Purmerend – en de andere deelnemers in Marokko is gelukkig niet in het geding. Wiers: “Anders zouden we niet starten: veiligheid staat voorop. Voor het team, maar ook voor de auto. Tijdens de laatste race ‘voor corona’ in 2019 ging onze zonneauto NunaX in vlammen op. Als Vattenfall Solar Team hebben we daarom veel aandacht besteed aan veiligheid bij het ontwerp van Nuna11 – ook waar dat ten koste gaat van de snelheid.

Twee jaar geleden vloog NunaX in het zicht van de finish in brand. De coureur wist ternauwernood uit de auto te ontsnappen voor de bolide in vlammen opging. Hoewel de oorzaak van de brand nooit sluitend kon worden vastgesteld was wel duidelijk dat die in de accu was ontstaan. Sinds die tijd is het Vattenfall Solar Team nog nadrukkelijker doordrongen van het belang van veiligheid. Daarom werd dit jaar een automatische blusser in de accu ingebouwd. Het is een pijpje van 20 bij 5 centimeter en op het oog niet heel bijzonder, maar de zelfblussende accu van Nuna11 kan van levensbelang zijn voor met name de coureurs. Loopt de temperatuur in de accu op tot meer dan 105 graden Celsius dan barst de pijp open en wordt blusmateriaal over de accu verspreid. Daarmee hoopt het team een fatale brand te voorkomen.

De veilige aanpassingen maken Nuna11 wel zwaarder

Ook op andere gebieden heeft het Vattenfall Solar Team de veiligheid van de auto verbeterd. Zo hebben we brandvertragende hars gebruikt voor de body van de zonneracer. De maatregelen moeten de coureurs kostbare extra seconden geven om zichzelf bij brand in veiligheid te brengen. Daarnaast zijn de remschijven dit jaar aangepast. Stalen schijven vervangen de keramische exemplaren. Die zijn lichter, maar door flink remmen kunnen ze gaan vervormen. Juist in Marokko, waar in de bergen vaak zal moeten worden geremd, willen we geen risico’s nemen. Al die maatregelen zorgen er wel voor dat de auto zwaarder is geworden, wat weer ten koste gaat van de snelheid. “We hebben dit jaar extra gekeken naar hoe we het allemaal nóg veiliger kunnen maken. Vandaag is een soort APK-keuring van de auto. We hebben een heel boekwerk aan reglementen waar we aan moeten voldoen. Spannende dag, maar een mooi begin van de zonnerace”, zegt technisch manager Tim Burgers uit Purmerend.

Vijf etappes

De Solar Challenge Morocco start op 25 oktober in de Marokkaanse havenstad Agadir en voert in vijf etappes via Zagora en Merzouga door het Atlasgebergte en de Saharawoestijn terug naar de finishlijn in Agadir op 29 oktober.

Nederlanders in Marokko vragen ons: “Hoe gaan jullie terug?”

Onzeker is nog hoe en wanneer het Vattenfall Solar Team na de race veilig kan terugkeren naar Nederland. Sinds Marokko Nederland op rood heeft gezet, is er nog veel onduidelijk. Zijn er repatriëringsvluchten naar Nederland? Kan er gereisd blijven worden via België? Daarbij vallen de oranje polo’s en Nederlandse vlaggetjes van het Vattenfall Solar Team ook op bij andere Nederlanders in Agadir. Teamleider Christiaan Wiers: “In de stad Agadir waar we nu verblijven worden we regelmatig door landgenoten aangesproken met de vraag hoe wij de terugkeer regelen en wat nu precies de regels zijn. We delen dan wat we weten, maar voor ons is ook nog lang niet alles duidelijk.” Ook de komst van teamcoach Marc Lammers is nog onzeker. 

Ook andere coronamaatregelen in Marokko zijn aangescherpt

Intussen is ook op andere manieren merkbaar dat Marokko de coronamaatregelen heeft aangescherpt. Teamlid Steven Mitchell Tan: “Het was hier in winkels al normaal om mondkapjes op te hebben en je temperatuur te laten meten. Maar sinds woensdag moeten we nu ook standaard ons vaccinatiebewijs laten zien, dat was eerder nog niet het geval. Dat geldt trouwens niet alleen voor buitenlanders, maar voor alle Marokkanen.”

Relevante artikelen:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
23.9 ° C
25.6 °
22.2 °
64 %
1.3kmh
89 %
do
24 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.