13 C
Purmerend
maandag 8 juli 2024
HomePurmer-NoordDenk mee over de ontwikkeling van de oostflank van Purmerend

Denk mee over de ontwikkeling van de oostflank van Purmerend

Purmerend – Gemeente Purmerend, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Staatsbosbeheer willen samen met omwonenden bewoners van Purmerend, liefhebbers van het Purmerbos, ondernemers en woningzoekenden een visie maken voor de oostflank. De oostflank is het gebied ten oosten en zuiden van de stad en loopt van de Baanstee Noord tot aan Vurige Staart. Op dinsdag 9 november is de eerste meedenkavond. 

Het is een bijzondere samenwerking van drie verschillende organisaties met verschillende belangen en doelstellingen. Maar de partijen hebben één gezamenlijke ambitie. En dat is om bij te dragen aan het realiseren van woningen en het versterken van de groene leefomgeving in en rondom Purmerend. In een Startakkoord hebben de partijen op 27 oktober de samenwerking vastgelegd.

Participatie

Een belangrijk onderdeel van de visie oostflank is de inbreng uit de omgeving. Op de eerste meedenkavond kunnen de aanwezigen aangeven wat zij waarderen aan het gebied, wat zij missen maar ook welke wensen en zorgen zij hebben. De meedenkavond is de eerste in een reeks participatiebijeenkomsten en momenten. Meedenken kan zowel tijdens bijeenkomsten als digitaal. Wilt u meedenken over de ontwikkeling van de oostflank? Meld u aan via oostflankpurmerend.nl.

Waarom één visie

‘We maken één visie voor het gebied omdat er zoveel speelt in het gebied. Dat doen we als partijen echt samen. BPD is bijvoorbeeld eigenaar van de golfbaan en Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van het Purmerbos. Door één visie te maken kijken we naar de combinatie wonen, natuur en recreatie. Doel daarbij is dat, ook bij en zelfs door woningbouw, de natuur vergroot en verbeterd wordt. Door alle ontwikkelingen in onze stad wordt natuur en recreatie steeds belangrijker en het Purmerbos is ons groene hart, dat verdient versterking,’ aldus wethouder Thijs Kroese van de gemeente Purmerend.

Riena Tienkamp, hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland ziet kansen om de natuur te versterken. ‘We willen aan de oostflank samen een aantrekkelijk groen gebied creëren, goed voor mens én dier. Een groen netwerk dat vanuit de stad de verbinding vormt met het Purmerbos. Waardoor mensen worden gestimuleerd veel buiten te zijn om te spelen en te recreëren. Veilig bereikbaar via aantrekkelijke wandel- en fietspaden. Met het bos dat voor verkoeling zorgt op hete zomerse dagen en voldoende ruimte om regenwater op te slaan bij de steeds vaker voorkomende hoosbuien.’

Verbinding met natuur

Martijn Hemmer, ontwikkelingsmanager bij BPD, is zeer enthousiast om samen met de partijen in de omgeving maar ook met de woningzoekenden aan de slag te gaan: ‘De verbinding met de natuur wordt duurzaam geborgd. Het groen begint al bij de voordeur van de nieuw te bouwen woningen in het gebied. Als basis voor een daadwerkelijk fijn leef-, woon- en vestigingsklimaat.’ In de oostflank komt een mix van woningen. (Sociale) huur, middeldure huur en koop en vrije sector woningen. De woningen worden zoveel mogelijk gebouwd met duurzame, biobased materialen, zoals hout.

Meer informatie op oostflankpurmerend.nl.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

5 REACTIES

 1. Wat jammer dat dit als een prachtig groen plan wordt gepresenteerd. Het stuk bos waar het over gaat is nog maar kort geleden van nieuwe bomen voorzien vanwege een ziekte in de oude exemplaren. Hoezo regeren is vooruit zien, het is eerder geld verspilling.
  Woningbouw is prima en ook hard nodig maar niet ten koste van alles. Het gaat over 1500 woningen maar ik zie nergens iets over infrastructuur. Hoe gaan al die mensen straks reizen voor werk en recreatie? In de Weidevenne is daar al een slag gemist met de aanleg van de tweebaans tunnel waar een vierbaans had moeten komen. Gaan we aan de Oostflank dezelfde fout maken?
  Tot slot irriteert de betuttelende toon over de stimulerende werking van veel buiten zijn.
  Nogmaals iedereen heeft recht op wonen maar denk er als stadsbestuur en ontwikkelaar wel over na in de goede volgorde.

 2. ondergetekende woont dit jaar 2021 36 jaar in Purmerend en heeft al heel wat mee gemaakt
  Het kleine beetje groen hier moeten we toch zuinig mee om gaan en goede plannen maken waar
  iedereen gebruik van kan maken en schoon houden zowel voor ouderen jongeren

 3. Helaas moet ik het eens zijn met deze zorg over het groen. Dat begrip “versterken van de natuur” in het Purmerbos is onzin, gelet op de onherroepelijke achteruitgang van biodiversiteit die nu al gaande is.
  De woningen – ze zijn nodig – gaan er komen; de recreatiedruk, het aantal honden, de onrust nemen toe.
  Ironisch genoeg hoorde ik dit voorjaar voor het eerst een nachtegaal in het Purmerbos – dat was een primeur, bevestigde ook SB – in het gedeelte dat gekapt gaat worden (en waar de natuur een aantal jaren onbekommerd zijn gang kon gaan, in de dichte bossages bij de bocht van de Verzetslaan).

 4. In mei 2019 werd Purmerend tweede in de top tien van de “Groenste gemeente van Nederland” , met 43,94 m² park per inwoner en 3,52 km² park in totaal. Het grootste park is het Purmerbos (2.395.641 m²), aan de oostkant van de stad.

  Waar gaat dat heen met deze ontwikkelingen?!?! 
  Op iedere m2 waar steen of bebouwing is zal geen groen meer groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
13 ° C
13.9 °
11.7 °
81 %
2.7kmh
32 %
ma
20 °
di
25 °
wo
22 °
do
19 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.