17.7 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomePurmerendHuishoudens met een laag inkomen op of net boven het sociaal minimum...

Huishoudens met een laag inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen 800 euro energietoeslag

Purmerend – De door de gehele gemeenteraad aangenomen motie om zo snel mogelijk na 1 maart 2022 een eenmalige tegemoetkoming van €200 uit te betalen aan de huishoudens met een bijstandsuitkering en huishoudens met een ander laag inkomen die bij de gemeente bekend zijn, krijgt een andere wending.

Niet €200 per huishouden wordt hiervoor vrijgemaakt maar een bedrag van €800 omdat de energieprijzen nog verder op lopen. Op 11 maart jl. heeft het kabinet daarom voorgesteld om de energietoeslag te verhogen van €200 naar €800. Het college was echter al bezig om uitvoering aan de raadsbreed aangenomen motie te geven tot een paar dagen geleden het bericht van de minister binnenkwam dat alvast gestart kan worden met het uitbetalen van de (verhoogde) energietoeslag, ondanks dat het wetsvoorstel nog niet is vastgesteld.

Begin maart heeft het college hiervoor eigen richtlijnen vastgesteld. Doordat al uitvoering aan de motie is gegeven kan er in Purmerend vervroegd gestart worden met de uitbetaling van de energietoeslag aan de huishoudens met een bijstandsuitkering. Dat geldt ook voor de huishoudens met een ander laag inkomen die bij de gemeente bekend zijn en die in 2021 bijzondere bijstand (waaronder individuele inkomenstoeslag) of een vergoeding via de MeerDoen- regelingen van de gemeente hebben ontvangen.

Het college heeft in spoedberaad besloten om direct de energietoeslag te verhogen naar €800 en door te gaan met de uitvoering van de motie. Hierdoor ontvangen de huishoudens snel de verhoogde toeslag en hoeft geen nabetaling plaats te vinden. Uitbetaling voor deze huishoudens zou eind maart 2022 plaats kunnen vinden. De gemeente Purmerend schiet dit voor aangezien zij pas het geld van het rijk voor deze eenmalige compensatie in mei ontvangt.

Huishoudens met een laag inkomen, die niet bekend zijn bij de gemeente, moeten de toeslag zelf aanvragen. Nu de richtlijnen vanuit het Rijk bekend zijn, is een collegevoorstel hiervoor in voorbereiding. De exacte invulling hiervan is nog niet bekend aangezien de gemeente Purmerend hierin haar eigen beleidsvrijheid heeft. “Het college bepaalt binnen het wettelijke kader de doelgroep van de eenmalige energietoeslag en wat er onder ‘laag inkomen’ wordt verstaan.”, schrijft de minister.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Het sociaal minimum voor gehuwden is € 1.724,99 en voor een alleenstaande van 21 jaar en ouder € 1.250,19 (bruto).
    Bij dit inkomen kom je in aanmerking voor diverse toeslagen en tegemoetkomingen.
    Maar als je (nipt) boven deze bedragen verdient krijg je dus geen toeslagen en/of (extra) tegemoetkomingen.
    Wel de gigantische verhogingen van o.m. de energieprijzen.
    En dan vindt de politiek het nog vreemd dat mensen het vertrouwen in politiek en overheid verliezen……….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.7 ° C
18.3 °
17 °
75 %
0.5kmh
5 %
wo
21 °
do
22 °
vr
21 °
za
18 °
zo
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.