13.2 C
Purmerend
maandag 25 september 2023
HomePurmerendStroomkaart Noord-Holland Liander kleurt bijna rood "er kan geen grootverbruiker meer bij"

Stroomkaart Noord-Holland Liander kleurt bijna rood “er kan geen grootverbruiker meer bij”

Regionaal – De stroomkaart van Liander kleurt steeds roder op de kaart. Dit betekent dat grootverbruikers in de rode gebieden in de wacht moeten om aangesloten te kunnen worden op het elektriciteitsnet of moeten wachten op uitbreiding van hun stroomtoevoer.

Er zijn drie gebieden bijgekomen waar nieuwe grootverbruikers niet meer worden aangesloten op het stroomnetwerk in Wijdewormer, Warmenhuizen en Zaandam-Noord. De verdeelstations waar vandaan de stroom naar de verschillende wijken gaat kunnen deze vraag niet meer aan. “Deze situatie leidt tot een overschrijding van de maximaal toelaatbare hoeveelheid stroom op het elektriciteitsnet. Als deze maximale hoeveelheid wordt overschreden, vallen onderdelen van ons net uit of raakt het net beschadigd door overbelasting.”, schrijft Liander.

Purmerend

In delen van Purmerend zijn er al een zogenoemde congestiegebieden, wat kan gaan betekenen dat grootverbruikers hier moeten gaan wachten als ze willen uitbreiden. Het gaat hier om een groot deel van de Gors, de Waterlandlaan, de binnenstad, de Beemster en het gebied ten noorden van Purmerend. Vanuit een verdeelstation in de wijk Hazepolder lopen er stroomleidingen naar de wijken. “We gaan in dit gebied de capaciteit van het bestaande net uitbreiden, maar de netuitbreiding zal naar verwachting niet op tijd klaar zijn om in alle huidige transportverzoeken te voorzien.”

Een congestiegebied houdt in dat Liander de beperkte ruimte verdeelt op het elektriciteitsnet. Op momenten van veel vraag naar elektriciteit kunnen zakelijke grootverbruik klanten tijdelijk en tegen betaling minder elektriciteit verbruiken of terugleveren. De ruimte die daarmee vrijkomt, verdeelt Liander weer onder andere klanten. “Zo krijgen meer klanten met een grootverbruik aansluiting hun gewenste elektrische vermogen.” 

Liander verwacht in 2026, door grote investeringen te doen, het probleem van de beperkte ruimte op het net in Noord-Holland opgelost te hebben.

Verdeelstation in de wijk Hazepolder (Weidevenne)
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,615FansLike
2,502VolgersVolg
1,618VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.2 ° C
14.5 °
11.7 °
71 %
3.6kmh
100 %
ma
19 °
di
21 °
wo
22 °
do
19 °
vr
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.