9.8 C
Purmerend
zondag 10 december 2023
HomeBeemsterAtlas geeft nieuwe inzichten: 7% meer kanker gediagnosticeerd in Purmerend dan landelijk...

Atlas geeft nieuwe inzichten: 7% meer kanker gediagnosticeerd in Purmerend dan landelijk gemiddelde

Purmerend – In Purmerend, en niet de gemeente Purmerend, hebben gemiddeld 7% meer inwoners in het laatste decennium de diagnose kanker gekregen dan het landelijk gemiddelde. In Beemster was dat 1%. Dat blijkt uit een interactieve atlas die Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft gemaakt waarmee tot op postcodeniveau kan worden opgezocht in welke mate deze ziekten voorkomen.

In de Kankeratlas wordt niet het risico op kanker weergegeven, maar hoe vaak een bepaalde kankersoort voorkomt in een bepaald gebied. Dat een bepaalde kankersoort ergens vaker voorkomt kan het gevolg zijn van verschillen in leefstijl en andere karakteristieken (bijvoorbeeld blootstelling aan risicofactoren in het verleden, zoals zonnestraling) van de mensen die in de verschillende gebieden wonen.

De grootste uitschieter in Purmerend en Beemster is vooral de diagnose mesothelioom, ook wel asbestkanker genoemd. Het is een zeldzame vorm van kanker waarvan je niet kunt genezen. Purmerend zit daar met 42% ver boven het landelijk gemiddelde. De Beemster zit met 28% boven het landelijk gemiddelde. De verklaring hiervoor kan gevonden worden omdat er vroeger in beide plaatsen veel met asbest is gewerkt. Een mesothelioom ontstaat meestal pas na 20 tot 60 jaar na blootstelling aan asbest.

Met de diagnose huidkanker (melanoom) zit Purmerend ook ver boven het landelijk gemiddelde, namelijk 31%. De Beemster zit daar net onder, namelijk 30%. Een melanoom ontstaat vaker op plekken die vaak in de zon komen. Die plekken hebben schade gekregen door de Uv-straling van de zon. Elk jaar krijgen zo’n 7000 mensen in Nederland een melanoom en dat worden er, volgens stichting Melanoom, elk jaar meer.


De diagnose longkanker werd in het laatste decennium in Purmerend 7% meer gesteld dan het landelijk gemiddelde. In de Beemster was dit 10%. Roken is de belangrijkste risicofactor voor longkanker. Ongeveer 85% van alle gevallen van longkanker komt door roken.

Op de kaar hieronder en op de website van de Integraal Kankercentrum Nederland kunt u eventueel meer gegevens opvragen.
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,526VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
9.8 ° C
10.6 °
8.9 °
77 %
4.9kmh
74 %
zo
10 °
ma
10 °
di
8 °
wo
9 °
do
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.