Purmerend – In de noodlokalen van het voormalige OBS Raybar wil Purmerend vijfenzeventig Oekraïners opvangen. Het aangrenzende oude schoolgebouw zal worden gebruikt voor het onderwijs aan kinderen van de vluchtelingen.
De noodlokalen moeten nog wel worden verbouwd. Omwonende worden binnenkort uitgenodigd door de gemeente voor een informatieavond. In de oude noodlokalen worden kamers gemaakt en gemeenschappelijke ruimten ingericht. Ook komen er douches, een wasruimte en andere nodige basisfaciliteiten.
De gemeente Purmerend verwacht dat door de aanhoudende oorlog, er meer mensen op de vlucht slaan en ook in Purmerend om hulp zullen vragen. De opvanglocatie is waarschijnlijk begin april klaar.
In Purmerend worden op dit moment 470 Oekraïners opgevangen. De vluchtelingen wonen op diverse locaties in de stad en bij verschillende gastgezinnen. De verwachting is dat de opvanglocatie tot volgend jaar zal blijven bestaan.
Opvanglocatie Van IJsendijkstraat
De nieuwe opvanglocatie aan de Van IJsendijkstraat wordt uitgebreid met de begane grond en 1e etage. Er kunnen dan tot ongeveer 70 personen in 17 wooneenheden opgevangen worden. Deze locatie wordt naar verwachting tot 1 september 2026 ingezet, met de mogelijkheid om deze daarna in te zetten voor andere doelgroepen.
Relevante artikelen:
De in het artikel genoemde noodlokalen zouden tijdelijk tot en met oktober blijven maar worden nu verbouwd. Dan kun je op je vingers na tellen, dat de lokalen in oktober niet weg gaan.
Waarom is er nu van alles mogelijk terwijl de gemiddelde Purmerender 20 jaar op een wachtlijst staat?
Ineens kunnen er gebouwen, scholen en kantoren omgetoverd worden tot woningen.
Ook het Horizon College aan de van IJsendijkstraat.
Het was een bedrijfspand en mocht niet permanent bewoond worden volgens verordeningen.
Nu kan er, na een prijzige verbouwing, gewoond worden.
Kunnen er meer bedrijfspanden gelijkwaardig opengesteld worden, niet alleen voor vluchtelingen maar ook voor de Purmerender op de wachtlijst?
Het hoeft helemaal geen kwestie van of-of te zijn.
Waarom niet en-en?