15.6 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomePurmerendHet kost niets maar toch gaat 65% van de peuters in Purmerend...

Het kost niets maar toch gaat 65% van de peuters in Purmerend niet naar de tandarts

Purmerend – Bijna twee derde (65,4%) van de kinderen van 2 en 3 jaar oud in Purmerend bezoekt geen tandarts. Terwijl het advies is om vanaf die leeftijd de tanden twee keer per jaar te laten controleren. De melktanden moeten vanaf deze leeftijd worden gepoetst en onderhouden.

Van de kinderen tussen de 4 en 11 jaar gaat in Purmerend 18,8% niet voor een periodieke controle naar de tandarts. 17,8% van de kinderen tussen de 12 en 17 jaar in Purmerend bezoekt ook geen tandarts voor een controle.

En dat is best wel raar, vindt Mirjam Prins, want kinderen tot 18 jaar hebben altijd gratis tandzorg en ook het eigen risico is hierop niet van toepassing. Ook heb je geen tandverzekering nodig. Er is dus geen financiële drempel om het melkgebit van een kind regelmatig te laten controleren door de tandarts. 

“Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle”, zegt Mirjam Prins van Independer. Pas na het achttiende levensjaar ga je zelf opdraaien voor de gemaakte kosten van het gebit. 

Hoe zit het?

Een kind wisselt vanzelf zijn melkgebit voor het blijvend gebit. Je zou kunnen denken dat het daarom niet nodig is een melkgebit goed te verzorgen. Niets is minder waar. Een slechte verzorging kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Dit kan pijn doen, waardoor je kind slechter eet, zich niet lekker voelt of minder goed slaapt. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit beïnvloeden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als melktanden of -kiezen voortijdig verloren zijn gegaan. Dan is er vaak te weinig ruimte voor het blijvend gebit.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Minister Schouten pleitte medio 2022 voor de terugkeer van de schooltandarts zodat de gebitten van alle kinderen geregeld worden gecontroleerd.
    Zij denkt daarbij aan de tandartsbus, die vroeger ook langs scholen ging.
    De “oude” schooltandarts heeft bij mij zijn sporen (lees: angst voor de tandarts) nagelaten.
    Ik ben danook pertinent tegen de schooltandarts: ik vind het een taak van de verzorger/ouder om met het kind naar de tandarts te gaan, 2x per jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
15.6 ° C
16.8 °
14.5 °
75 %
1.8kmh
75 %
za
16 °
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.