1.4 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomePurmerendZonnepanelen op Purmerendse daken met 35,4% toegenomen in jaar tijd

Zonnepanelen op Purmerendse daken met 35,4% toegenomen in jaar tijd

Purmerend – Nederland is in korte tijd een echt zonnepanelenland geworden. Vooral in de provincie Brabant nam het aantal woningen met zonnepanelen fiks toe met maar liefst 30%. Qua gemeenten schiet Vlieland erboven uit. Daar steeg het aantal woningen dat zonne-energie opwekt in een jaar tijd met liefst 56,9%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente CBS data. In heel ons land steeg het aantal huizen met zonnepanelen met ruim een kwart (+26,1%).

In Purmerend steeg het aantal geïnstalleerde zonnepanelen met 35,4% in een jaar tijd. Volgens de laatste data zijn er 7239 woningen met zonnepanelen in Purmerend. In een jaar tijd kwamen er 1894 woningen bij. Totaal is 17,2% van de daken in Purmerend met panelen bedekt.

In geheel Noord-Holland was er een groei van 25% in vergelijking met een jaar eerder.

Bijna 1 op de 4 woningen heeft zonnepanelen

Momenteel heeft gemiddeld 22,1% van de Nederlandse woningen zonnepanelen, al zijn er lokaal grote verschillen. Drenthe loopt voorop: hier heeft zelfs 34,6% van de huizen een installatie om zonnestroom op te wekken. Ook in Friesland (30,5%), Zeeland (29,5%) en Groningen (28,5%) hebben veel woningen zonnepanelen. “De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie-expert Kerkhof.

Grootste stijging in Noord-Brabant

In elke provincie is er in een jaar tijd flink geïnvesteerd in zonne-energie. Noord-Brabant is Nederlands kampioen. Daar nam het aantal woningen met zonnepanelen toe met maar liefst 29,8%. Met kort daarop Zuid-Holland, met ook een forse stijging van 29,6%. Zeeland heeft de laagste stijging al nam het aantal woningen met zonnepanelen op het dak alsnog toe met 18,4%.

Joris Kerkhof: “Naast groene doelstellingen plaatsen veel mensen nu zonnepanelen, omdat de energieprijzen nog steeds hoog zijn. Het energieplafond heeft natuurlijk effect, maar dan zijn de prijzen nog steeds twee keer hoger dan in de zomer van 2021. Ik denk dat vooral de hoge prijzen hebben gezorgd voor deze enorme groei van zonnepanelen in ons land”

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen in Nederland panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1% ten opzichte van een jaar eerder. We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Deze foto laat mooi zien dat er in de zonnepanelen business ook nogal wat cowboys rondlopen. Werken op een schuin, glad zinken dak zonder enige valbeveiliging en zonder veiligheidsschoenen voor tenminste 1 van de 2. Als dat al niet goed voor elkaar is, hoe serieus is dan de rest………

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
1.4 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
1.3kmh
49 %
zo
2 °
ma
2 °
di
5 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.