15.1 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomePurmerendZiekteverzuim werknemers blijft stijgen “bijna net zo hoog als in recordjaar 2000”

Ziekteverzuim werknemers blijft stijgen “bijna net zo hoog als in recordjaar 2000”

Regionaal – Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland is in het vierde kwartaal van 2022 opnieuw gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het ziekteverzuimpercentage steeg naar 5,6 procent, bijna net zo hoog als het record van 5,7 procent dat in 2000 werd bereikt.

Het verzuimpercentage betekent dat er 56 van elke duizend werkdagen werden gemist wegens ziekte. Het ziekteverzuim kent een seizoenpatroon, waarbij het verzuim in het eerste en vierde kwartaal doorgaans hoger is dan in het voorjaar en de zomer. De cijfers worden daarom vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.

In de meeste bedrijfstakken was het verzuim in het vierde kwartaal van 2022 hoger dan een jaar eerder. Vooral in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg was het verzuim hoog, namelijk 8,0 procent. Dit nadert het hoogste niveau ooit, namelijk 8,1 procent in 2000. Ook in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 9,3 procent hoger dan het gemiddelde.

Het verschil met een jaar eerder was het grootst in het openbaar bestuur, waar het verzuim steeg van 5,7 procent naar 6,4 procent. Ook in het water- en afvalbeheer was er sprake van een sterke toename van het verzuim, van 6,5 procent naar 7,1 procent.

Alleen in de landbouw en visserij daalde het verzuim, van 3,8 procent eind 2021 naar 3,3 procent eind 2022. Bij de huisartsen en gezondheidscentra was het verschil met een jaar eerder het grootst, waarbij het verzuimpercentage steeg van 6,3 procent naar 7,9 procent.

Het stijgende ziekteverzuim is een zorgwekkende ontwikkeling voor werkgevers en werknemers. Het kan leiden tot productieverlies, hogere kosten en een verhoogde werkdruk voor degenen die wel aanwezig zijn op de werkvloer.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.1 ° C
16.1 °
13.9 °
78 %
1.3kmh
100 %
wo
18 °
do
20 °
vr
21 °
za
19 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.