14.4 C
Purmerend
zaterdag 25 mei 2024
HomePurmerendTarieven stadsverwarming Purmerend gaan dit jaar niet dalen ondanks lagere gasprijzen, hoe...

Tarieven stadsverwarming Purmerend gaan dit jaar niet dalen ondanks lagere gasprijzen, hoe komt dit?

Purmerend – De tarieven van de SVP gaan dit jaar nog niet dalen ondanks een lagere gasprijs. Vattenfall en sommige andere energieleveranciers kondigden aan dat ze de tarieven van gas per 1 april tot 40% gaan verlagen. Forum voor Democratie Purmerend stelde hierover vragen en wilde weten of SVP dit ook voornemens was: “Gaat de SVP dit goede voorbeeld volgen?”

Simpel antwoord: Nee, dat kan de SVP niet. “De tarieven voor warmte van SVP bewegen gedurende het jaar niet mee met de gasprijzen. We doen tenminste een jaar vooruit onze inkoop van houtsnippers, aardgas en elektriciteit, daarmee zorgen we voor een zekere warmtelevering gedurende het opvolgende jaar.”, schrijft de SVP. “Omdat onze inkoopkosten voor 2023 fors zijn verdubbeld zijn ook onze leveringstarieven fors omhoog gegaan in 2023. De vaste kosten (vastrecht) hebben we bijna gelijk kunnen houden aan 2022.”

Volgens de SVP werkt het ook andersom en hebben klanten van de SVP in 2022 een voordeel gehad vergeleken met klanten die op gas stoken. “In 2022 begonnen de gasprijzen al op een erg hoog niveau en gedurende het jaar stegen deze tot recordhoogten, terwijl het warmtetarief van SVP gelijk bleef gedurende 2022. Dit zorgde ervoor dat de warmtetarieven rond oktober 2022 tot wel 3,5 keer lager waren dan de gasprijzen.”

Flink lager

Het warmtetarief van SVP lag in de afgelopen maanden ook flink lager dan de tarieven van de meeste gasleveranciers, rekent de SVP voor. “Ter vergelijk, het leveringstarief van Vattenfall voor de maanden januari t/m maart ligt op € 3,22 per m3 aardgas terwijl het tarief van SVP, € 65,21 per GJ, omgerekend naar kubieke meter gas uitkomt op € 2,00 per m3. Omdat in de maanden januari t/m maart veel warmte verbruikt wordt (ca. 47% van het jaarverbruik) betekent dit dat het tarief van de afgelopen maanden van een gemiddeld gebruik van een SVP klant met 28 GJ per jaar al meer dan € 500,00 goedkoper uitpakt dan een vergelijkbare gasklant bij Vattenfall.”

Nog steeds de goedkoopste warmtetarieven van Nederland

Wel is de SVP nog steeds de goedkoopste aanbieder van stadsverwarming in Nederland en dit al twee jaar op een rij. Zo betaal je bij Vattenfall een tarief van € 76,45 per GJ. Energieleverancier Eneco brengt, het maximale vastgestelde tarief van de ACM, namelijk € 90,91 per GJ in rekening. Bij HVC betaal je € 75,63 per GJ. Bij de SVP in Purmerend betaal je een tarief van € 65,21 per GJ.

Klanten van de SVP ontvangen jaarlijks een korting van ongeveer € 35,00. Sinds 2020 krijgen klanten dit bedrag omdat de gemeente Purmerend 100% aandeelhouder is van de SVP. Een deel van de winst vloeit terug naar de gebruikers en een deel gaat naar de gemeente Purmerend die financieel garant staat. Stadsverwarming staat sinds 2012 voor een waarde van ruim € 38 miljoen op de balans van de gemeente Purmerend.

Prijsplafond

Gebruikers van SVP hebben net als andere gebruikers van energie een prijsplafond in 2023. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld. Het prijsplafond geldt tot een maximum verbruik, namelijk 37 GJ per jaar. Met het prijsplafond betaal je in 2023 maximaal: € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte. De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van € 65,21 per GJ aan de SVP.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

  1. Ik ben een blije Purmerender die in Alkmaar heeft gewoond. Daar aan het gas in een woning met C-klasse, hier in een vergelijkbare woning met A-klasse bij Stadsverarming. Warmtenota bijna twee keer zo hoog. Toch vreemd.

  2. In oktober wordt er nog weinig gestookt. Is niet zo valide om dan het prijsverschil te noemen. December t/m januari zijn stook maanden.

  3. Gasprijs ligt als je een vrije keus hebt momenteel bijna 4x lager als de stadsverwarming . Maar we worden gedwongen om meer te betalen . Dit gaat ten kosten van woon genot en de mogelijkheid om te kunnen isoleren, Geld kan je nu eenmaal maar 1x uitgeven,

  4. Ze weten het in ieder geval mooi te vertellen, maar het klinkt als een hoop excuusjes om te profiteren van mensen zonder vrije keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.4 ° C
15.1 °
13.9 °
81 %
1.8kmh
100 %
za
18 °
zo
18 °
ma
18 °
di
17 °
wo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.