8.4 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeRegionaalEerste supermarkten begonnen met het doorvoeren van 15 cent statiegeld op blikjes

Eerste supermarkten begonnen met het doorvoeren van 15 cent statiegeld op blikjes

Purmerend – Vanaf 1 april is het verplicht, maar veel supermarktketens zijn vandaag al begonnen met de doorvoering: op blikjes zal 15 cent statiegeld geheven gaan worden.

Vanmorgen heeft bij een PLUS-supermarkt in Almere de symbolische aftrap van de invoering plaatsgevonden. Een consument mocht daar het eerste blikje bij een inzamelpunt inleveren. Ook bij grote ketens zoals Albert Heijn is men vandaag alvast begonnen. Toch hebben nog lang niet alle blikjes statiegeld. De oude voorraad mag eerst worden opgemaakt. Alleen op blikjes waar het statiegeld logo zichtbaar is, mag statiegeld worden geheven.

Oude blikjes

Gewapend met een oud blikje, zonder statiegeld logo, bezocht Regio Purmerend een lokale vestiging van supermarktketen Albert Heijn. Blikjes kunnen worden ingeleverd in dezelfde machine waar je ook statiegeldflessen in aanbiedt. Een keurig bordje laat zien hoe je een blikje in het apparaat stopt.

Wie al maanden bezig is met het verzamelen van lege blikjes, in de hoop 15 cent per blikje te kunnen incasseren, komt bedrogen uit. Het apparaat geeft in het geval van een oud blikje keurig aan dat het geen statiegeldblikje betreft en ‘spuugt’ het weer uit de machine.

Ook de aankoop van blikjes zonder logo verloopt zonder problemen. Staat er geen logo op het blikje, dan wordt er bij de kassa ook geen statiegeld in rekening gebracht.

<<<tekst gaat verder onder de poll>>>

Wat vindt u van de invoering van statiegeld op blikjes?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Eerder had supermarktketen Vomar wel problemen rondom de invoering van statiegeld. Al vanaf half februari werd er op sommige producten statiegeld geheven, terwijl het inleveren van de blikjes nog niet mogelijk was. Sterker nog, het statiegeld logo stond er nog niet op en de nieuwe streepjescode was nog niet aanwezig. “U moet wachten tot 1 april”, kreeg een klant op 15 februari te horen van Vomar Weidevenne. De klant heeft hierop de klantenservice van de Vomar benaderd, maar tot op heden nog steeds geen reactie gekregen.

Statiegeld

De invoering van statiegeld moet ervoor zorgen dat er minder blikjes op straat en in de natuur belanden en meer blikjes worden gerecycled. Het invoeren van statiegeld op blikjes is een langverwachte stap in de strijd tegen zwerfafval. Nederland loopt al achter op andere Europese landen, zoals Duitsland, België en Noorwegen, waar statiegeld op blikjes al jaren succesvol is ingevoerd. In Nederland worden jaarlijks naar schatting 2 miljard blikjes weggegooid, waarvan slechts 40% wordt gerecycled. De rest belandt bij het restafval of in het milieu en zorgt voor vervuiling en schade aan natuur en dieren.

Door het invoeren van statiegeld op blikjes wordt het voor consumenten aantrekkelijker om hun blikjes in te leveren bij een supermarkt of andere inzamellocatie. Het geldbedrag dat ze terugkrijgen bij het inleveren van een blikje is fors, namelijk 15 cent. Dit zorgt ervoor dat meer mensen geneigd zullen zijn om hun blikjes in te leveren, in plaats van ze op straat te gooien.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,796FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.4 ° C
9 °
7.8 °
82 %
4kmh
100 %
wo
8 °
do
8 °
vr
9 °
za
7 °
zo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.