14 C
Purmerend
maandag 24 juni 2024
HomePurmerendPurmerend zet in op verbouwen van soja in buitengebieden

Purmerend zet in op verbouwen van soja in buitengebieden

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft besloten om in te zetten op de verbouw van soja in plaats van veehouderijen in de buitengebieden. Dit besluit is genomen na langdurig overleg tussen de gemeente en diverse belanghebbenden.

Het verbouwen van soja biedt volgens de gemeente diverse voordelen vergeleken met de veehouderijen. Bovendien is soja een veelzijdig product dat gebruikt kan worden als veevoer, maar ook in de voedselindustrie en als biobrandstof. Zo heeft de sojateelt minder impact op het milieu en draagt het bij aan de vermindering van de CO₂-uitstoot.

Dit laatste is voor de gemeente heel belangrijk. Om nieuwe woningen te mogen bouwen, moet er CO₂ gecompenseerd worden. Deze vermindering lijkt alleen in de buitengebieden gehaald te kunnen worden. Om de overgang naar de sojateelt soepel te laten verlopen, gaat de gemeente Purmerend diverse maatregelen nemen.

Zo zal er onder andere geïnvesteerd worden in de infrastructuur voor de sojateelt en zullen er subsidies door de gemeente, provincie en het rijk beschikbaar gesteld worden voor boeren die willen overstappen naar de sojateelt. De gemeente Purmerend hoopt met deze beslissing een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en de lokale economie. Door in te zetten op duurzame landbouw, hoopt de gemeente een voorbeeld te stellen voor andere gemeenten in Nederland en daarbuiten.

Een veehouder uit de Beemster, die liever anoniem wil blijven, zet zich al enkele jaren in om de overstap naar soja te kunnen maken. Hij voert sinds 2019 gesprekken met zowel de provincie als de voormalig zelfstandige gemeente Beemster. “We moeten ons zo langzamerhand gewoon laten overtuigen dat de wereld veranderd. De veehouderij zoals we deze kennen is niet langer houdbaar. Gelukkig worden steeds meer mensen zich daarvan bewust. Het moet voor ons als boer – want dat zijn we in essentie – makkelijker zijn om een dergelijke overstap te maken. Ook de gemeente, het rijk en de provincie lijken nu klaar voor deze stap te zijn.”

Er is een reden waarom de boer anoniem wil blijven: er wordt namelijk ook veel kritiek geuit op het plan van de gemeente, vooral door collega-veehouders. Zo zijn er boeren die vrezen dat ze hun inkomen zullen verliezen door de (verplichte) overstap naar de sojateelt. Ook zijn er mensen die zich afvragen of er wel genoeg vraag is naar soja om de productie te rechtvaardigen.

Toch is de gemeente Purmerend vastbesloten om de overstap naar de sojateelt te maken en de voordelen ervan te benutten. Morgen wordt daartoe een stappenplan gepubliceerd. De komende jaren zal blijken of deze beslissing vruchten afwerpt en/of andere gemeenten in Nederland en daarbuiten het voorbeeld van Purmerend zullen volgen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,949FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14 ° C
15.1 °
13 °
80 %
0.9kmh
8 %
ma
23 °
di
25 °
wo
26 °
do
26 °
vr
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.