20.2 C
Purmerend
donderdag 11 juli 2024
HomePurmerendVoorarrest verdachte reeks aanslagen Purmerend maximaal verlengd

Voorarrest verdachte reeks aanslagen Purmerend maximaal verlengd

De gevangenhouding van een van de verdachten in de zaak rondom de reeks aanslagen in Purmerend is gisteren met dertig dagen verlengd. Hiermee komt de voorlopige hechtenis uit op negentig dagen, de maximaal mogelijke periode. 

Op 15 april pakte de politie een 20-jarige verdachte op. Een week daarna, op 20 april, pakte de politie een tweede verdachte op van 21 jaar oud.

Beide mannen komen uit Purmerend, waar binnen een week in april meerdere woningen onder vuur zijn genomen of zijn getroffen door een brandbom. Het Openbaar Ministerie verdenkt het tweetal van poging moord of doodslag, poging zware mishandeling, poging afpersing, bedreiging en verboden wapenbezit.

Maatschappelijke onrust

In eerste instantie is het voorarrest van beide jongemannen op 3 mei door de rechter verlengd met zestig dagen. De reden was het nog lopende onderzoek en de vrees dat de verdachten zich opnieuw schuldig zouden maken aan dergelijke criminele activiteiten. 

Een ruzie in het criminele milieu zou de oorzaak zijn van de aanslagen, aldus de politie. Er is inmiddels opgeschaald met een Team Grootschalige Opsporing (TGO). 

Wat ook een rol kan spelen in het vasthouden van verdachten is de mogelijke maatschappelijke onrust die speelt. De aanslagen op de woningen hebben grote impact gehad op de bewoners en omwonenden. Nu blijkt dat in ieder geval de 21-jarige verdachte nog zeker dertig dagen vastzit. 

De andere verdachte komt volgende week voor een rechter in een besloten zitting. De eerste pro-formazitting over de reeks aanslagen is op 31 juli.

Wat is er gebeurd?

Op dinsdagavond 11 april rond 21.45 uur kreeg de politie een melding van een schietincident op de Belthoeve in Middenbeemster. Rond 04.30 uur op woensdag 12 april zijn er knallen gehoord aan de Boeierstraat. Aan de bewuste straat bleek de gevel en het raam van een woning beschadigd door kogelinslagen. Vermoedelijk is er ook vuurwerk afgestoken bij de voordeur van de woning.

Op donderdagavond 13 april rond 22.50 uur werd een woning aan de Weverstraat beschoten. Vrijdagochtend 14 april rond 03.10 uur ging een explosief af bij een woning aan het Groenveld in Middenbeemster.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.2 ° C
21.7 °
18.9 °
67 %
2.2kmh
95 %
do
20 °
vr
15 °
za
17 °
zo
21 °
ma
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.