14.2 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend hervat controles op opkopers om tweedehands goederenhandel te reguleren

Gemeente Purmerend hervat controles op opkopers om tweedehands goederenhandel te reguleren

Purmerend – De gemeente Purmerend heeft besloten om strengere controles uit te voeren op het digitale opkopersregister (DOR) in een poging de handel in tweedehands goederen beter te reguleren. Vanaf nu zijn handelaren in gebruikte goederen verplicht zich bij de gemeente te registreren, en dankzij het geautomatiseerde digitale opkopersloket wordt dit proces aanzienlijk vereenvoudigd.

Het belang van handelaren in tweedehands goederen bij het tegengaan van heling wordt benadrukt. Om deze reden moet elke aankoop van diefstalgevoelige gebruikte en ongeregelde goederen vastgelegd worden in een inkoopregister. Voor de gemeente Purmerend is een verplichte registratie in het digitale opkopersregister (DOR) ingesteld, dat handelaren ondersteunt bij het vastleggen van de aangekochte goederen.

Een extra voordeel is dat hierdoor ook meer gegevens over het gekochte goed, inclusief foto’s, en de verkoper (met identificatieplicht) worden vastgelegd. Bovendien is het DOR gekoppeld aan de database van Stop Heling, waardoor aangiftes van gestolen goederen kunnen worden vergeleken.

Makkelijk registreren

Voorheen was het aanmelden bij de gemeente voor handelaren een verplichte maar tijdrovende procedure. Nu kunnen ze zich echter op een veel gemakkelijkere manier registreren via het digitale opkopersloket, dat toegankelijk is via de website www.purmerend.nl/digitaalopkopersloket.

De verantwoordelijkheid voor de controles op het digitale opkopersregister (DOR) ligt bij de handhavers van de gemeente Purmerend. Deze maatregelen worden genomen om de strijd tegen heling te intensiveren en de handel in gestolen goederen te ontmoedigen. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over deze maatregelen en het tegengaan van heling terecht op de website www.stopheling.nl.

Kringloopwinkels

Voor niet commerciële kringloopwinkels komen er aparte regels. Gratis verworven goederen die in de kringloopwinkel verkocht worden, op de lijst van diefstalgevoelig staan én een serienummer hebben, krijgen een beperkte registratieplicht, waarbij alleen het product zelf in het DOR genoteerd hoeft te worden en niet de persoonsgegevens van de aanbieder.

De gemeente Purmerend hoopt met deze inspanningen een belangrijke bijdrage te leveren aan het bevorderen van een eerlijke en veilige handel in tweedehands goederen in de regio.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,967FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.2 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
1.8kmh
36 %
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.