18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
Home112Aantal autodiefstallen via keyless entry neemt toe: meerdere incidenten in één week

Aantal autodiefstallen via keyless entry neemt toe: meerdere incidenten in één week

Purmerend – Steeds meer mensen hebben een auto die te openen is via keyless entry. Bij deze auto’s hoeft de sleutel niet meer fysiek in het slot gestoken te worden. Als de sleutel zich in de buurt van het voertuig bevindt, kan deze worden geopend. Een mooie kans voor autodieven. Ook in onze regio is er een toename in het aantal autodiefstallen via keyless entry.

Afgelopen week werd er in Purmerend een auto gestolen, dit betrof een recent model waar vermoedelijk het signaal van de sleutel is opgevangen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag bleef het in Landsmeer gelukkig bij een poging. De melder zag plots de lichten van de auto van de buren aangaan, terwijl zij op vakantie waren. Hierop belde zij direct 112. Terwijl de politie onderweg was, vertrokken de dieven te voet. Kennelijk lukte het niet allemaal met de auto.

Aan de auto was geen zichtbare schade en ook hier is vermoedelijk het signaal van de sleutel opgevangen. Ondanks de grote inzet op deze melding, met ondersteuning van politie Amsterdam en politie Zaanstreek, werden de personen niet meer aangetroffen.

Hoe werkt autodiefstal via keyless entry?

Autodiefstal via keyless entry maakt gebruik van de signalen die worden uitgewisseld tussen de sleutel en het voertuig. Criminelen maken gebruik van versterkers die het signaal van de sleutel opvangen en versterken, en ze sturen dit versterkte signaal naar het voertuig alsof de sleutel zich in de buurt bevindt. Dit stelt hen in staat om de auto te ontgrendelen, de motor te starten en ermee weg te rijden, zonder dat de eigenaar zich daarvan bewust is.

Maatregelen om autodiefstal via keyless entry te voorkomen

Gelukkig zijn er enkele effectieve maatregelen die autobezitters kunnen nemen om zichzelf te beschermen tegen autodiefstal via keyless entry:

  1. Gebruik een RFID-blokkeerhoes: Dit is een speciale hoes die je om je sleutel kunt doen als je hem niet gebruikt. Het blokkeert de signalen en voorkomt dat dieven het signaal kunnen opvangen en versterken.
  2. Schakel de keyless entry-functie uit: Veel auto’s met keyless entry hebben een optie om deze functie uit te schakelen. Raadpleeg de handleiding van je auto om te zien hoe je dit kunt doen. Hierdoor moet je mogelijk de fysieke sleutel gebruiken om je auto te ontgrendelen en te starten.
  3. Houd je sleutel op een veilige plek: Berg je sleutel op een plek op waar dieven geen fysieke toegang toe hebben en waar het signaal niet kan worden opgevangen. Denk aan een metalen doos of een speciale sleutelkast met RFID-bescherming.
  4. Gebruik extra beveiligingslagen: Overweeg om extra beveiligingslagen toe te voegen, zoals een stuurslot of een elektronische startonderbreker. Dit kan het voor dieven veel moeilijker maken om je voertuig te stelen, zelfs als ze erin slagen om het te ontgrendelen.
  5. Installeer een GPS-tracker: Als extra voorzorgsmaatregel kun je een GPS-tracker in je auto installeren. Dit kan helpen om je voertuig terug te vinden als het gestolen wordt.
  6. Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat je auto altijd de nieuwste software-updates heeft geïnstalleerd. Autofabrikanten brengen vaak updates uit om beveiligingskwetsbaarheden aan te pakken.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.