17.3 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomeColumnColumn van Rob: ik heb al 768 blikjes geraapt van de straat...

Column van Rob: ik heb al 768 blikjes geraapt van de straat en ingeleverd

Sinds de invoering van het statiegeld op blikjes per 1 april 2023 heb ik al 768 blikjes van de straat geraapt. Ik ben er niet actief naar op zoek, maar zie die dingen gewoon in het wild op straat liggen. Laatst kwam ik met de fiets langs een plek waar wel 23 bierblikjes lagen. Dan kun je wel denken dat ik gek ben, maar die 23 blikjes leverde mij toch 3,45 euro op. Gratis geld van anderen dus, waarvoor mijn dank.

Ik deed het al eerder met die kleine plastic flesjes die vanaf 1 juli 2021 van statiegeld werden voorzien. Ik hou alles wat ik raap van de straat bij, want zo heb ik van de Zwerfinator geleerd is de data belangrijk. Vanaf 1 juli 2021 tot 1 augustus 2023 heb ik ongeveer 2 plastic flesjes per dag van een rampzalige dood in de natuur gered. Totaal om precies te zijn waren dat in die periode 1652 plastic flesjes. Goed voor een bedrag van 247,80 euro. 

Als ik een berekening er op los laat en per blikje of statiegeld flesje een minuut reken om op te rapen en in te leveren bij een automaat, kom ik op gemiddeld zo’n 9 euro per uur. Moet ik dat ook eigenlijk ook opgeven aan het eind van het jaar aan de belastingdienst als inkomsten? Is dit wel werk voor de inkomstenbelasting? De belastingtelefoon kon mij ook geen uitsluitsel geven. Zo’n vraag hadden ze nog nooit gehad. 

Deze maand zit ik al op 103 plastic flesjes en blikjes. Gistermiddag besloot ik ze in te leveren. Uit de automaat kwam een bon van 15,45 euro. Daarvan kocht ik twee goede biefstukken, patat en wat salade. BBQ aan en grillen maar. Gratis eten die anderen mogelijk hebben gemaakt omdat ze dat statiegeld niet interesseren en ze het gewoon wegsmijten of achterlaten. Zo’n bord gratis eten smaakt op de een of ander manier een stuk lekkerder. 

Natuurlijk heb ik ondertussen wel geleerd waar de hotspots zijn in het Purmerendse. Waar ze zijn vertel ik natuurlijk niet. Nogmaals, ik loop ze niet dagelijks af, maar als ik er langs fiets of loop met de hond dan kijk ik toch even en meestal is het daar wel raak. Gemiddeld is dat goed voor zo’n 3 euro. Handig toch die data?

Wat ik mij nu opeens afvraag of de Zwerfinator al miljonair is. Die loopt immers dagelijks afval van straat te rapen als zijnde zijn beroep. Die zal vast veel meer blikjes en flesjes met statiegeld tegenkomen dan ik die af en toe iets waarneem. Het zou toch wat zijn. Miljonair worden van blikjes en plastic flesjes die je op straat in het wild tegenkomt. Dat moet dan wel netto zijn want in een naheffing van de belastingdienst heeft niemand zin.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. hey Rob,
    No body gives a fuck want de rest van Pumerend heeft een gewoon leven, een baan en een hypotheek. Prima als je dit helemaal fantastich vindt maar val ons daar niet mee lastig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
18 °
16.6 °
79 %
5.8kmh
95 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.