13.4 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeRegionaalDuizenden honden lopen verwondingen op door grasaren, oproep voor aanpassing maaibeleid bij...

Duizenden honden lopen verwondingen op door grasaren, oproep voor aanpassing maaibeleid bij gemeenten

Deze zomer hebben duizenden honden verwondingen opgelopen als gevolg van grasaren, scherpe zaden afkomstig van een wilde grassoort die veelvuldig voorkomt langs wegen en in de natuur. Dierenartsen melden een alarmerende toename van het aantal viervoetige slachtoffers. Als reactie op deze zorgwekkende trend heeft de Hondenbescherming een petitie gelanceerd om het maaibeleid in gemeenten aan te passen.

Het verminderde maaien van bermen in veel gemeenten heeft geleid tot een overvloedige groei van grasaren. De Hondenbescherming streeft naar een constructieve dialoog met gemeenten om samen tot een oplossing te komen. Volgens deze organisatie voeren dierenartsen tijdens de zomermaanden wekelijks honderden “grasaaroperaties” uit vanwege ernstige ontstekingen veroorzaakt door de scherpe zaden.

Gemeenten worden dringend verzocht om op zijn minst de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien. Tevens wordt gevraagd om het maaisel zorgvuldig op te ruimen om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe zit dat in Purmerend?

Het aantal meldingen over grasaren is volgens de woordvoerder van de gemeente Purmerend door het nieuwe maaibeleid juist duidelijk verminderd. “Gras maaien we niet meer volledig, we slaan bewust delen over. Dat doen we omdat in gras allerlei insecten leven, zoals bijen en vlinders, die zo’n maaibeurt niet altijd overleven. Insecten hebben na het maaien geen voedsel meer, kunnen zich niet voortplanten of overwinteren in het gras.”

“Met het maaibeleid stimuleren we de biodiversiteit en hebben we ook aandacht voor honden en hun baasjes. Voor het tegengaan van grasaren is geen speciale maaironde. Voor hondeneigenaren is het belangrijk om de terreinen waar honden los mogen lopen te beoordelen op mogelijke risico’s voor hun trouwe vriend. Dat blijft altijd goed opletten. Het niet meer gebruiken van pesticiden is van veel grotere invloed op grasaren dan het niet meer maaien”, geeft een woordvoerder aan. 

Intensief maaien

“Hondenlosloopgebieden en hondenuitlaatstroken (en gazons) worden intensief gemaaid, minimaal 22 keer per maaiseizoen, inclusief een meter rondom. Daarmee worden de hondenuitlaat gebieden intensiever onderhouden en zullen grasaren hier heel weinig voorkomen.” Voor het maaien gebruikt de gemeente Purmerend sinds de zomer 2021 een nieuwe machine. “Deze machine werkt sneller en beter: nu wordt tijdens het opruimen van de hondenpoep direct, en vaker dan vroeger, ook het gras gemaaid en afgevoerd.” 

Als het gras tussentijds te lang wordt, door het weer bijvoorbeeld, wordt dit vaker gedaan, zegt de woordvoerder. “Gras met bloembollen: voor het behoud van de bloembollen, maaien we die delen 8 tot 10 weken na de bloei. Het zogeheten ‘ruiggras’ maaien we 2 maal per jaar. Dit zorgt ervoor dat er weer nieuwe soorten groen ontstaan en is goed voor vlinders, bijen en egels.”

“Het is mogelijk dat grasaren wel in het langere gras staan. Op de verharding (langs bijvoorbeeld tussen stoeptegels en -randen) kunnen deze aren ook voorkomen. Op verharding wordt onkruid twee keer per jaar bestreden (op 3 verschillende manieren, afhankelijk van de plek: met de bosmaaier, een borstelmachine of heet water).”, besluit de woordvoerder van de gemeente Purmerend.

Vermijden

De Hondenbescherming raadt hondeneigenaren aan om voorlopig gebieden met grasaren zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien wordt benadrukt dat het opruimen van hondenpoep essentieel is, aangezien grasaren gedijen op hondenmest.

Controle van uw huisdier

Het is belangrijk dat hondeneigenaren de omgeving waar ze de hond uitlaten, beoordelen op mogelijke risico’s voor hond. Het is goed om na elke wandeling de vacht van de hond te controleren vanwege o.a. teken en grasaren. Doe dit ook voor uw kat wanneer deze buiten komt. Controleer deze ook elke dag.

Petitie

De petitie van de hondenbescherming is vanochtend al meer dan 52.000 keer getekend. Ook bezorgd en wilt u tekenen, dat kan hier.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Het maaibeleid van de gemeente Purmerend (maar ook in de aangrenzende gemeenten Waterland en Edam-Volendam) is dramatisch te noemen. De ‘groen-is-goed’ gedachte is tot in extremen doorgeslagen. Behalve dat het laten woekeren van onkruid (want dat is het) verwondingen en ademhalingsklachten bij mens en dier kan veroorzaken, neemt het ook een goed uit- en overzicht in verkeerssituaties weg. Nabij rotondes en kruispunten waar veel verschillende soorten weggebruikers samenkomen en ook V.O.P.’s en fietsoversteekplaatsen zijn, zou het groen ruim daaromheen in het belang van de verkeersveiligheid te allen tijde KORT gehouden moeten worden. De politie zou tijdens haar surveillancerondes toch ook moeten ervaren dat de huidige situatie vanuit het gevoerde ‘lief-voor-insecten’ beleid ronduit verkeersgevaarlijk is en er bij hun gemeentebesturen op aandringen (of beter nog: erop staan) om beter, vaker en korter te gaan maaien en snoeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.4 ° C
15.1 °
11.2 °
67 %
3.1kmh
100 %
wo
13 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.