17.5 C
Purmerend
dinsdag 18 juni 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend naar een tekort van 12,7 miljoen euro "grote zorgen over...

Gemeente Purmerend naar een tekort van 12,7 miljoen euro “grote zorgen over de toekomst”

Purmerend – Het college van Purmerend heeft de Programmabegroting 2024 aangeboden aan de gemeenteraad. Het college past de begroting aan voor onvermijdelijke ontwikkelingen, zoals gestegen lonen en prijzen en de kosten van de jeugdzorg. Er bestaat nog steeds grote onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt.

Het college laat dit nu ook in de begroting zien. Dat hebben gemeenten onderling met elkaar afgesproken. De begroting sluit voor de jaren 2024 en 2025, maar de jaren 2026 en 2027 hebben een groot tekort. In 2027 is het tekort € 12,7 miljoen. Het college vraagt aan de raad om een signaal af te geven richting het Rijk dat Purmerend zo de taken niet meer kan uitvoeren.

Aanbiedingsbrief

In de aanbiedingsbrief worden belangrijke opgaven van de gemeenten voor de komende jaren genoemd zoals armoedebestrijding, jeugdzorg, voorkomen van criminaliteit, verduurzaming, opvang van vluchtelingen en het bouwen van woningen. Het college doet aan de raad een paar voorstellen met incidenteel geld, zoals wijkwerk, onderhoud van steigers, speelvoorzieningen in de Binnenstad en onderzoek naar verbetering van mobiliteit en verbetering van de digitale beveiliging.

Maar voor veel opgaven is juist structureel geld nodig. En dat is er niet. Gemeenten krijgen vanaf 2026 met een grote vermindering  van inkomsten vanuit het Rijk te maken. Het is daarbij wrang dat het Rijk voor de grote opgaven wel een groot beroep op de gemeente doet. Mocht de val van de inkomsten vanaf 2026 waarheid worden, dan staat de gemeente aan de vooravond van ingrijpende keuzes.

Grote zorgen om rijksinkomsten

“We hebben in VNG verband afgesproken om een reële begroting te presenteren die past bij de opgaven van nu met de huidige informatie over de rijksinkomsten. Wij volgen die afspraak. De meerjarenbegroting is daardoor negatief. We geven zo een helder signaal af dat we onvoldoende geld krijgen voor de huidige taken.”, zegt Harry Rotgans, wethouder Financiën. De wethouder is blij dat er incidenteel nog ruimte is om enkele onderwerpen op te pakken, maar hij maakt zich grote zorgen over de toekomst. “We hebben belangrijke zaken op te pakken in een periode van hoge inflatie, problemen met de levering van voldoende elektriciteit en een krappe arbeidsmarkt.

De gemeente heeft geen ruimte om langjarige verplichtingen aan te gaan. Voor onze groei vind ik dat een onhoudbare situatie. Als het Rijk niet wat doet aan de inkomsten van gemeenten, dan worden we gedwongen om met taken te stoppen en zorg te minderen. Daar wil ik eigenlijk helemaal niet aan denken”, aldus Harry Rotgans.

Stappen in vaststelling begroting

Op dinsdag 12 september presenteerde het college de concept-programmabegroting 2024 aan de gemeenteraad. De commissiebehandeling staat gepland voor donderdag 12 oktober. Inwoners die willen inspreken kunnen zich aanmelden via [email protected] of 0299 542 713. De raadsbehandeling is gepland voor 8 november (algemene beschouwingen) en 9 november (besluitvorming). De concept-programmabegroting is online in te zien op het Financieel portaal van de gemeente.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Alle gemeenten hebben te maken met dat tekort: maar Purmerend kent opmerkelijke uitgaven.

  Wat voorbeelden uit dit boekjaar:
  *SVP (Gemeente is grootaandeelhouder)?
  Rekenen op een positief resultaat maar uiteindelijk een giga verlies van ca. 7 – 7,5 miljoen
  ( o.m. door lekkage in februari en mei van dit jaar). Weet u nog: de Gemeente Purmerend koos ervoor om een oplossing te vinden waarbij de klanten niet de dupe worden van de SVP-problemen.
  *Waterlandkwartier.
  Het tekort van 5,5 miljoen euro voor Waterlandkwartier moet betaald worden door de Gemeente.
  *Parkeergarage Gemeentehuis.
  Etc.etc.

  Laat mij raden, ozb (weer) omhoog en de overige Gemeentelijke belastingen en leges?
  Vergeet niet dat alles duurder wordt en ook andere belastingen wsch gaan stijgen.

  De burger moet de tering naar de nering zetten: wellicht ook een optie voor de Gemeente Purmerend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.5 ° C
18.9 °
16.1 °
73 %
0.5kmh
100 %
di
17 °
wo
17 °
do
19 °
vr
21 °
za
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.