20.1 C
Purmerend
maandag 2 oktober 2023
HomeRegionaalOngekende prijsstijging in 2024 van 12% in stad- en streekvervoer is politieke...

Ongekende prijsstijging in 2024 van 12% in stad- en streekvervoer is politieke keuze

Regionaal – Bij ongewijzigd Rijksbeleid gaan de prijzen in het stads- en streekvervoer in 2024 met 12% omhoog. Dit jaar stegen de prijzen al met een al ongekende 7%. De provincies en vervoerregio’s, die samen de regionale concessies verlenen, roepen de Tweede Kamer op om in te grijpen op Prinsjesdag.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Zuid-Holland) namens de decentrale overheden: “Na een eerdere btw-verhoging komt er nu in twee jaar tijd nog eens een 20% bij. Zo jaag je mensen het ov uit. Daarom roepen we de Kamer op via de Miljoenennota middelen vrij te maken om de prijsstijging te dempen.”

Terwijl de kranten vol staan over de ophef rond het terugdraaien van de accijnsverlaging, is het muisstil over de aanstaande, prijsverhoging in het regionale ov, stellen de decentrale overheden. De ov-bedrijven zeggen genoodzaakt te zijn de prijzen te verhogen om de forse kostenstijgingen van afgelopen jaren te compenseren, onder andere voor energie en personeel.

Daarnaast stijgen de reizigersaantallen weliswaar, maar liggen de cijfers nog niet op het niveau van pre-corona. De decentrale overheden hebben zelf geen middelen om de draconische stijging te verzachten omdat zij de afgelopen corona-jaren alle beschikbare middelen en extra middelen al hebben aangewend om de dienstverlening aan de reizigers op voldoende niveau te houden.

Oplossing is er, kabinet weigert middelen vrij te maken

Het is zaak om het ov nu te ‘kickstarten’ in plaats van de afgrond in te duwen, stellen de decentrale overheden. “En dat kan, want er ligt al een goed plan om het ov weer op de rails te krijgen. Nog afgelopen april hebben vervoerders, decentrale overheden en het Rijk namelijk een pakket samengesteld om dit voor elkaar te krijgen. Onderdeel van het pakket waren onder andere een ‘groen kaartje’ door vervoerders, hogere rijksuitkeringen voor het OV aan decentrale overheden, fiscale maatregelen die OV-gebruik stimuleren, uitstel van de herijking van het OV-studentencontract tussen Rijk en vervoerders en het voortvarend terugdringen van de personeelstekorten”, zegt Melanie van der Horst (voorzitter Vervoerregio Amsterdam).

Vóór het reces heeft de Kamer zich unaniem uitgesproken tégen de verschraling van het OV in de motie Slootweg-Kuiken. Ondanks deze ondubbelzinnige oproep van de Kamer, heeft het kabinet nog niks ondernomen om de motie uit te voeren. Bovendien roepen vrijwel alle verkiezingsprogramma’s op om het OV betaalbaar en aantrekkelijk te houden.

Politieke analisten voorspellen dat de kwestie van de prijsstijging in het openbaar vervoer een centraal thema zal worden in de aanloop naar de komende verkiezingen. “Zonder ingrijpen wordt het OV voor de lage en middeninkomens simpelweg onbetaalbaar. Terwijl zoveel mensen ervan afhankelijk zijn om naar hun werk of school te komen. We hebben juist meer OV nodig, om onze steden én het platteland aantrekkelijk en bereikbaar te houden”, besluit Melanie.

OV is pijler onder maatschappelijke opgaven

Zowel decentrale overheden als stads- en streekvervoerders hebben steeds benadrukt dat OV geen doel op zich is. Het is een pijler onder verschillende andere maatschappelijke opgaven. Goed OV draagt bij aan participatie, armoedebestrijding en brede welvaart, want miljoenen mensen gaan er dagelijks mee naar werk, onderwijs, zorg, recreatie en weer naar huis. Ook draagt het bij aan verduurzaming, want het OV ligt ver voor op verduurzaming ten opzichte van het wagenpark. Het is bovendien een ruimte-efficiënt vervoermiddel in dichtbevolkte bieden en niet zelden de enige ‘lifeline’ met de buitenwereld voor mensen zonder alternatief.

De decentrale overheden roepen de Kamer met klem op om de prijsstijging te dempen en alsnog de portemonnee te trekken voor de eerder gemaakte set afspraken met vervoerders en decentrale overheden. Zo wordt op Prinsjesdag uitvoering gegeven aan de motie-Slootweg-Kuiken. Daarnaast roepen de decentrale overheden het volgende kabinet op om de decentrale financiering van het OV op orde te brengen in het volgende regeerakkoordSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. @busbestuurder nee, het ligt niet aan de reiziger die achter instapt het ligt aan de belachelijke salarisverhoging van 15% en een eenmalige uitkering van duizend euro die jullie hebben gekregen(waar jullie de reiziger in de kou lieten staan door te staken ) Besef je wel dat veel van jullie reizigers geen of veel minder loonsverhoging hebben gehad? En dan hebben we het nog niet over de enorme uitval van EBS bussen .Nee buschaufeurtje ff een toontje lager zingen!

 2. En niet te vergeten al die mensen die tegenwoordig door de uitstappende passagiers heen lekker asociaal achter instappen en niet inchecken… dat moet allemaal gecompenseerd worden door degenen die wel voor in stappen. De vervoerder is verplicht daar controles op uit te voeren, maar ik geloof dat ik iets van krap 10 jaar geleden de laatste echte kaartcontrole op één van mijn ritten heb gehad. Dus ik zou zeggen Dagmar: stap ook eens gratis achter in. Of als je dat niet wilt: klaag bij de vervoerder (dat is dus NIET bij de chauffeur) als je mensen gratis ziet reizen. JIJ betaalt namelijk de rit voor ze.

 3. +7% in 2023, +12% in 2024, +?% in 2025.
  Ik voorspelde het al begin dit jaar: extreme prijsverhogingen in het OV.

  Om al die tijd, mede door personeelstekort-het ziekteverzuim – de stakingen, niet op betrouwbaar m.n. stads- en streekvervoer te kunnen/mogen rekenen als reiziger.

  Dan kunnen de Decentrale Overheden vragen aan de Kamer (met een giga financieel tekort) alsnog de portemonnee te trekken voor de eerder gemaakte set afspraken met vervoerders en decentrale overheden, maar die knip moet wel gevuld worden door…….de Belastingbetaler.

  OV; je zult er maar afhankelijk van zijn om van A naar B te komen.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,620FansLike
2,501VolgersVolg
1,619VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.1 ° C
21.7 °
18 °
70 %
0.9kmh
99 %
ma
20 °
di
19 °
wo
16 °
do
16 °
vr
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.