18.6 C
Purmerend
donderdag 11 juli 2024
Home112Vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot taakstraf en rijontzegging na ernstig ongeval op de A7

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld tot taakstraf en rijontzegging na ernstig ongeval op de A7

Purmerend – Een 35-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wageningen heeft een taakstraf van tweehonderd uur opgelegd gekregen wegens zijn betrokkenheid bij een ernstig ongeluk op de A7 bij Purmerend. Dit ongeval op 30 maart 2020, waarbij meerdere auto’s waren betrokken, resulteerde in ernstige verwondingen bij verschillende slachtoffers.

Naast de werkstraf heeft de rechtbank de chauffeur ook veroordeeld tot een ontzegging van de rijbevoegdheid van twaalf maanden, waarvan negen maanden voorwaardelijk.

Eis van vergelijkbare straf

De officier van justitie had eerder een vergelijkbare straf geëist: een werkstraf van 160 uur en een ontzegging van twaalf maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde in het vonnis dat het rijgedrag van de chauffeur als zeer onvoorzichtig en onoplettend moest worden bestempeld. De rechtbank benadrukte dat beroepschauffeurs bijzonder oplettend moeten zijn en een goed overzicht over de weg moeten behouden.

De chauffeur was aangeslagen tijdens de zitting en verklaarde: “Tot op de dag van vandaag snap ik niet hoe dit heeft kunnen gebeuren.” Op 30 maart 2020 was hij voor zijn werkgever, vervoerder Simon Loos, onderweg om een lading van Wognum naar Zaanstad te brengen via de A7.

Matrixborden

Op het moment van het ongeval bevonden zich matrixborden boven de snelweg, die aangaven dat de snelheid moest worden verminderd tot zeventig kilometer per uur en vervolgens tot vijftig kilometer per uur, omdat een van de rijbanen was afgesloten.

Echter de chauffeur had deze borden nooit gezien. Met een snelheid van 82 kilometer per uur botste hij op een rode Mini die voor hem reed. Door de impact schoof de auto onder de vrachtwagen voor hem, die op dat moment met ongeveer 12 kilometer per uur reed. Dit leidde tot een verdere botsing met een Audi voor de vrachtwagen.

Gewonden

Verscheidene mensen raakten gewond, waarbij de vrouw in de rode Mini de zwaarste verwondingen opliep, waaronder meerdere botbreuken en hersenletsel. Ze verbleef twee weken in het ziekenhuis. De chauffeur zelf liep een verbrijzeld en gebroken been op, wat ook heeft meegewogen in de hoogte van zijn straf.

Uit onderzoek bleek dat de chauffeur vlak voor het ongeval druk aan het appen was en tegelijkertijd handsfree aan het bellen was. Bovendien verklaarde hij dat hij op dat moment op zoek was naar een chocoladereep in zijn tas die naast hem op de stoel lag. Deze gedragingen werden als verzwarende omstandigheden meegenomen in het vonnis van de rechtbank.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.6 ° C
20 °
17.2 °
70 %
4.5kmh
23 %
do
19 °
vr
15 °
za
18 °
zo
19 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.