0.9 C
Purmerend
zaterdag 2 december 2023
HomePurmerendBlauwtong-virus verspreidt zich snel in de regio "heel Nederland al voor de...

Blauwtong-virus verspreidt zich snel in de regio “heel Nederland al voor de winter besmet”

Regionaal – Het Blauwtong-virus heeft zich in rap tempo verspreid onder schapen en runderen in Nederland. Uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de ziekte deze week al op 319 landbouwbedrijven is vastgesteld.

Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, aangezien het virus voor het eerst deze maand opdook bij slechts vier bedrijven in Noord-Holland en Utrecht. Inmiddels slaat het virus ook in onze regio toe. In de Purmer is een bedrijf besmet geraakt en in de Zuidoostbeemster twee bedrijven. Ook in de omliggende gemeenten rukt het virus op.

Bron: NVWA.

Wat is blauwtong?

Blauwtong is een virale ziekte die voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd in 2006. Destijds duurde het tot 2008 voordat de ziekte volledig was verdwenen. Volgens Wageningen Bioveterinary Research, een onderdeel van Wageningen University & Research dat monsters van mogelijke Blauwtong-besmette dieren test, wordt de ziekte overgedragen door knutten, kleine mugjes.

Het virus zelf is niet dodelijk, niet besmettelijk tussen dieren en kan niet worden overgedragen op mensen. Door complicaties als gevolg van de besmetting (zoals slecht eten en drinken door pijn) kunnen dieren alsnog overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verloopt vaak met minder ernstige verschijnselen. Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het virus blijft ook langer in het bloed. Daardoor is er meer risico dat runderen het virus verspreiden.

LTO Nederland heeft al vele meldingen van uitbraken ontvangen, waarbij steeds meer runderbedrijven betrokken zijn. LTO dringt aan op de ontwikkeling van een veilig vaccin en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt momenteel of er in landen buiten Europa een vaccin beschikbaar is dat effectief is tegen het huidige type Blauwtong-virus dat in Nederland heerst.

Heel Nederland besmet

Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft op basis van onderzoek door Royal GD aangegeven dat hij verwacht dat heel Nederland al voor de winter besmet zal zijn en dat de infectie ook na de winter zal blijven bestaan. Dit komt doordat knutten mildere winters kunnen overleven, zoals hij heeft vermeld in een brief aan de Tweede Kamer. De verspreiding van Blauwtong blijft dus een zorgwekkende kwestie voor de Nederlandse veeteeltsector.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,521VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
0.9 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
2.2kmh
62 %
za
1 °
zo
2 °
ma
3 °
di
5 °
wo
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.