Purmerend – Nieuwe cijfers vrijgegeven door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) geven aan dat de gemeente Purmerend dit jaar al aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de huisvesting van statushouders, zoals opgedragen door het rijk.
De gemeente begon het tweede halfjaar met een taakstelling van 156 statushouders, inclusief de achterstand uit het eerste halfjaar, en heeft er tot en met september 73 opgevangen. Zo zijn er in juli 23 nieuwe Purmerenders bijgekomen, in augustus werden er 18 statushouders verwelkomt en in september kregen 32 statushouders een woning. De laatste drie maanden heeft Purmerend dus nog een taakstelling van 83 statushouders te gaan.
Enorme opdracht
In augustus waarschuwden gemeenten al voor de enorme huisvestingsopdracht vanuit het COA, die werd omschreven als ‘ongekend groot’. Na de opvang van 21.000 mensen met een verblijfsvergunning in het eerste halfjaar, lag de vraag voor de laatste zes maanden van 2023 op maar liefst 32.000. De tussenstand begin oktober wijst echter op een uitdaging, met slechts iets meer dan 7300 statushouders gehuisvest, wat neerkomt op minder dan een kwart van de taakstelling.
Purmerend scoort hoog
Purmerend valt op in positieve zin, begin oktober was al een kleine 50% van de doelstelling gerealiseerd, wat ruim boven het landelijk gemiddelde ligt. In vergelijking met de rest van Noord-Holland, waar slechts 22% van de gevraagde huisvesting is volbracht, presteert Purmerend relatief goed in de huisvesting van statushouders.
Doorstroming
De gevolgen van de moeizame huisvesting zijn merkbaar in de hele asielketen. Van de 56.000 bewoners van asielzoekerscentra hadden er in september 15.700 een verblijfsvergunning. Het feit dat zij niet kunnen doorstromen naar huisvesting elders in het land resulteert in overvolle azc’s en dwingt het COA om tientallen noodopvanglocaties te openen.
Vertragingen in het ‘koppelen’ van statushouders aan gemeenten, grotendeels te wijten aan achterstanden bij de immigratiedienst IND, dragen ook bij aan deze uitdagingen, zoals gemeld door gemeenten en bevestigd door het COA.
Het beleid is ook wel te merken op straat. Je ziet de bevolkingssamenstelling voor je ogen veranderen.
Purmerend kan dan relatief goed scoren in de huisvesting van statushouders (en Oekraïners) maar het beleid voor de reguliere woningzoekenden in de Gemeente Purmerend wordt met het jaar beroerder.