20.9 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomePurmerendPurmerenders hebben in 2022 per inwoner 581 kilo huishoudelijk afval geproduceerd

Purmerenders hebben in 2022 per inwoner 581 kilo huishoudelijk afval geproduceerd

Regionaal – In 2022 is er per inwoner in Nederland gemiddeld 455 kilogram huishoudelijk afval ingezameld. Dat is 48 kilogram minder per inwoner dan het jaar ervoor. Op Schiermonnikoog was de daling het grootst (-250 kilogram). Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Nederlandse gemeenten hebben in totaal 8 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld in 2022. Het grootste deel hiervan bestond uit restafval (afval dat je niet gescheiden in kunt leveren), gevolgd door groente- fruit- en tuinafval (gft) en papier. Bij alle soorten afval daalde de hoeveelheid in 2022 in vergelijking met een jaar eerder, vooral bij restafval.

Meeste huishoudelijk afval opgehaald op Ameland

Op Ameland werd per inwoner het meeste huishoudelijk afval ingezameld (1413 kilogram). In Nederweert was dit met 234 kilogram het minst. De grootste daling in de hoeveelheid huishoudelijk afval was op Schiermonnikoog, de gemeente haalde 250 kilogram minder afval op in 2022 dan in 2021.

Cijfers regionaal

In Purmerend hebben de inwoners 581,1 kilo per inwoner aan huishoudelijk afval aan de gemeente aangeboden. Dit is een daling van 16,6 kilo ten opzichte van het jaar 2021. Kijkend naar Edam-Volendam is dit de grootste veroorzaker van huishoudelijk afval in de regio in 2022 namelijk 643 kilo per inwoner. Ook hier is een afname te zien ten opzichte van 2021 namelijk 20,7 kilo.

In Wormerland zijn de cijfers van 2022 per inwoner 534,1 kilo per inwoner. Ten opzichte van 2021 is dit een afname van maar liefst 81,9 kilo. Inwoners uit Waterland hebben 417,7 kilo per inwoner naar de gemeentelijke reiniging gebracht. Ook hier is een afname te zien van 3,1 kilo per inwoner.

10 tips om afval te verminderen

Minder afval is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen levensstijl. Het bespaart grondstoffen, energie en draagt bij aan een schonere wereld. Hier zijn 10 handige tips om de hoeveelheid afval bij jou thuis te verminderen en een positieve impact te hebben op het milieu.

  1. Plak de NEE-NEE-sticker op de brievenbus: Stop de overvloed aan folders en huis aan huis bladen die je brievenbus binnenvallen. Vraag de NEE-NEE-sticker aan bij je gemeente en volg kortingen van winkeliers online om papier te besparen.
  2. Koop tweedehands en verkoop weer: Ga voor tweedehands producten, van speelgoed tot meubels, en geef ze een tweede leven. Verkoop ze weer als je erop uitgekeken bent.
  3. Gebruik je eigen waterfles of koffiebeker: Investeer in een herbruikbare waterfles of koffiebeker om plastic flessen en wegwerpbekers te vermijden.
  4. Maak de koelkast leeg voordat je weer inkoopt: Voorkom voedselverspilling door eerst je koelkast leeg te maken en creatief te zijn met restjes. Er zijn zelfs apps om je hierbij te helpen.
  5. Repareer kleding in plaats van nieuw te kopen: Voorkom verspilling door kapotte kleding te laten repareren in plaats van nieuwe stukken te kopen.
  6. Shop met je eigen tas: Neem je eigen herbruikbare tas mee bij het winkelen en vermijd plastic zakjes in de supermarkt.
  7. Kies plasticvrije verzorgingsproducten: Ga voor duurzame alternatieven zoals zeep en kies een product met hergebruikt verpakkingsmateriaal in plaats van plastic flessen.
  8. Kies glas boven blik: Bewaar etensrestjes in glazen containers om verkleuring en verspilling te voorkomen.
  9. Hergebruik verpakkingsmateriaal: Geef plastic zakjes en lege pindakaaspotten een tweede leven voor andere doeleinden.
  10. Composteer je tuinafval: Maak gebruik van compost om tuinafval te verminderen en je tuin te verrijken.

Met deze eenvoudige stappen kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook geld besparen. Goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Meer grasduinen in de cijfers van de gemeenten kan bij het CBS op de website hieronder.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.9 ° C
22.2 °
19.4 °
73 %
1.3kmh
9 %
za
28 °
zo
25 °
ma
22 °
di
21 °
wo
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.