10.3 C
Purmerend
dinsdag 16 april 2024
HomeRegionaalStreamingdiensten moeten per 1 januari 2024 meer investeren in Nederlandse producties

Streamingdiensten moeten per 1 januari 2024 meer investeren in Nederlandse producties

Regionaal – Op 31 oktober heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) dat grote streamingdiensten die actief zijn in Nederland verplicht 5% van hun jaaromzet te investeren in Nederlandse audiovisuele producties. Deze nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2024.

Deze maatregel zal naar verwachting aanzienlijk bijdragen aan de groei van de Nederlandse audiovisuele sector en het aanbod van Nederlandse content op streamingplatforms vergroten.

Staatssecretaris Uslu: ,,Als je als streamingdienst succesvol bent op de Nederlandse markt dan draag je ook bij aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers en een internationaal publiek genieten van prachtige producties uit ons land.’’

Bekende platforms

Deze wet, die vergelijkbaar is met regelingen in andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Duitsland, is van toepassing op streamingdiensten met een jaaromzet van meer dan €10 miljoen in Nederland. Dit omvat bekende platforms zoals Netflix, Disney+, en Amazon Prime, en kan het naar verwachting meer dan €40 miljoen aan investeringen opleveren.

Belangrijk is dat ten minste de helft van deze investeringen gericht moet zijn op Nederlandse films, series en documentaires. Dit is in lijn met de doelstellingen van de Raad van Cultuur om het culturele aanbod te versterken en te laten concurreren met het overweldigende internationale aanbod.

Onafhankelijke producenten

Een opmerkelijk aspect van de wet is dat minimaal 60% van de producties moet worden gemaakt door onafhankelijke producenten, wat volgens de wet zal zorgen voor meer diversiteit in het aanbod en de versterking van professionals in de audiovisuele sector, van scenarioschrijvers tot cameramensen.

Om de transparantie te waarborgen, zal er jaarlijks een overzicht worden gepubliceerd waarin wordt weergegeven in welke soort producties wordt geïnvesteerd. Na 3 jaar zal een evaluatie plaatsvinden om inzicht te verschaffen in de werking van deze investeringsverplichting in de praktijk. Dit zou zowel de lokale audiovisuele sector als streamingdiensten ten goede moeten komen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.3 ° C
11.7 °
9.4 °
78 %
6.7kmh
98 %
di
11 °
wo
8 °
do
10 °
vr
10 °
za
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.