15.1 C
Purmerend
vrijdag 17 mei 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend stelt tariefsverhogingen voor van lokale heffingen in 2024 "hondenbelasting 6...

Gemeente Purmerend stelt tariefsverhogingen voor van lokale heffingen in 2024 “hondenbelasting 6 euro duurder”

Purmerend – Vanavond beginnen de politieke partijen met het voorlezen of uitspreken van de algemene beschouwingen. Hierin geven zij aan wat ze van het afgelopen politieke jaar vonden en hoe zij de toekomst van de gemeente zien. De gemeente Purmerend heeft, zoals elk jaar, wijzigingen voorgesteld in de tarieven van lokale heffingen, met als doel de financiële stabiliteit en kostendekkendheid te waarborgen.

Jaarlijks legt het college voorstellen tot wijziging van de lokale heffingen ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor. Deze veranderingen zijn onderverdeeld in verschillende belastingcategorieën en worden morgen voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming. Zij kunnen dan nog moties en/of amendementen indienen om het leed voor de inwoners te verzachten. Zo doet de VVD wederom een voorstel om de ‘achterhaalde’ hondenbelasting af te schaffen. Deze wordt echter door de gemeente ontraden. Het ziet er echter naar uit dat onderstaande tarieven in 2024 worden geheven.

Afvalstoffenheffing

Voor de afvalstoffenheffing wordt voorgesteld de tarieven aan te passen. Het tarief voor een eénpersoonshuishouden zou stijgen van € 297,36 naar € 300,36, en voor meerpersoonshuishoudens van € 371,76 naar € 375,48. De stijging van 1% is relatief bescheiden en wordt gerechtvaardigd door het overschot in de voorziening die wordt ingezet om een kostendekkend niveau van 100% te bereiken.

Rioolheffingen

Ook de tarieven voor rioolheffingen worden voorgesteld te verhogen. Het eigenarentarief voor het riool zou stijgen van € 200,04 naar € 215,16, terwijl het gebruikerstarief grootverbruik zou toenemen van € 150,00 naar € 161,40. De stijging van 7,6% wordt gematigd door gebruik te maken van de voorziening om de kostendekkendheid van 100% te bereiken.

Hondenbelasting

Voor de hondenbelasting wordt voorgesteld om het tarief met 7,6% te verhogen, waarna het wordt afgerond op een bedrag dat deelbaar is door twaalf. Dit biedt de mogelijkheid tot maandelijkse vermindering van de belasting bij veranderingen, zoals het overlijden van de hond of een nieuwe eigenaar. Het voorgestelde tarief stijgt van € 84,24 naar € 90,60.

Onroerendzaakbelasting (OZB)

Voor de onroerendzaakbelasting (OZB) wordt voorgesteld deze te verhogen conform de consumentenprijsindex (CPI), die in januari 2023 werd vastgesteld op 7,6%, op de waarde van het huis begin 2023. Dit geldt ook voor andere belastingen, rechten, heffingen en leges, tenzij er sprake is van een gemaximeerd tarief of een maximaal kostendekkend tarief opgelegd door de overheid. Zo zal het aanvragen van een paspoort een paar euro minder zijn dan in 2023.

Deze voorgestelde tariefwijzigingen worden nu overwogen door de gemeenteraad en zullen uiteindelijk worden vastgesteld al dan niet met kleine wijzigingen. De tariefaanpassingen zijn bedoeld om de financiële stabiliteit van de gemeente te waarborgen en de kosten te dekken die gepaard gaan met de verleende diensten en voorzieningen.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,918FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.1 ° C
17.2 °
13.4 °
80 %
0.5kmh
100 %
vr
15 °
za
20 °
zo
19 °
ma
17 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.